ΥΠΕΞ προς Τουρκία: Η παρανομία δεν παράγει δίκαιο

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019, 21:51
-A +A
ΥΠΕΞ προς Τουρκία: Η παρανομία δεν παράγει δίκαιο

«Κατεξοχήν παραβάτη του διεθνούς δικαίου» χαρακτηρίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την Τουρκία, σε ανακοίνωσή του με την οποία απαντά στις σημερινές δηλώσεις του Τ. Ερντογάν, σχετικά με τη συμφωνία με την Λιβύη και την ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα τονίζει πως είναι λυπηρό που ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε να μετατρέψει τα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΝΑP «σε παράσταση πολεμικής ρητορικής και περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας».

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει τα εξής:

«Καταδικάζουμε τις σημερινές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας.

Ο κατεξοχήν παραβάτης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή επιμένει να μην αντιλαμβάνεται ότι η παρανομία δεν παράγει δίκαιο.

Η συνεχιζόμενη παραβατικότητα της Τουρκίας, άλλοτε με τη μορφή απειλών άλλοτε με έμπρακτες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, δυστυχώς δεν επιβεβαιώνει απλώς αυτή την ιδιότητα αλλά και υπονομεύει τη σταθερότητα και τα συμφέροντα όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής.

Επιπλέον, καταδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση προς τις αρχές καλής γειτονίας, ακρογωνιαίο λίθο της ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών και θεμελιώδη προϋπόθεση της ευρωπαϊκής προοπτικής της.

Είναι λυπηρό που ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε να μετατρέψει ένα έργο ειρηνικής συνεργασίας σε παράσταση πολεμικής ρητορικής και περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας.

Η αποχώρηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου, από την εκδήλωση ήταν φυσική συνέπεια και έμπρακτη καταδίκη των δηλώσεων αυτών.

Ευχόμαστε η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι η διακριτική της ευχέρεια αλλά συνιστά απόλυτη υποχρέωσή της».

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή 01/12/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα