Νέες απειλές Τσαβούσογλου: Αφοπλισμός νησιών ή ανοίγει η συζήτηση για την κυριαρχία τους

Νέες απειλές Τσαβούσογλου: Αφοπλισμός νησιών ή ανοίγει η συζήτηση για την κυριαρχία τους

Σε νέες απειλές προχώρησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχετικά με τα νησιά. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την υφαλοκρηπίδα μας, διαμήνυσε. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η Άγκυρα έστειλε δύο επιστολές στον ΟΗΕ για το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. «Αν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει της παραβιάσεις», ανέφερε, «θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών».

«Έχουμε καθορίσει τα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας, δεν θα κάνουμε παραχώρηση», είπε ο Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την τουρκική θεωρία τα σύνορα της υφαλοκρηπίδας φτάνουν μέχρι την Κρήτη και την Κάρπαθο. 

«Καθορίσαμε τα δυτικά σύνορα»

 

«Καθορίσαμε τα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας και τα καταχωρήσαμε στον ΟΗΕ», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «η Άγκυρα έκανε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις» και «δεν άφησε τα πλοία στην υφαλοκρηπίδα τόσο στα νότια όσο και στα δυτικά», αναφερόμενος σε δήθεν παραβιάσεις από πλευράς Ελλάδας.

«Επιστημονική έρευνα; Μπορεί, αν πάρεις άδεια από την Τουρκία», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Η στάση μας σε αυτό το θέμα δεν αλλάζει ποτέ. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την υφαλοκρηπίδα μας», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, η Άγκυρα έστειλε δύο επιστολές στον ΟΗΕ. «Τις στείλαμε, γιατί η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Τα νησιά αυτά δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων με τον όρο του αφοπλισμού», είπε και πρόσθεσε:

«Στις επιστολές μας προς τον ΟΗΕ, αναφέρουμε ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις συμφωνίες. Αν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει αυτή την τακτική, θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών. Επειδή παραβιάζετε τον όρο. Αν χρειαστεί, θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις και θα ξεκινήσει αυτή η συζήτηση».

«Λένε ψέματα για ανθρωπιστικά θέματα»

 

Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος, ο τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα «πάντα λέει ψέματα για ανθρωπιστικά θέματα» και τόνισε ότι θα φέρει τη συζήτηση στη «διεθνή σκηνή».

Εξαπέλυσε μάλιστα «επίθεση» και σε Παρίσι και Βρυξέλλες, ισχυριζόμενος ότι «η ισλαμοφοβία έχει γίνει κρατική πολιτική στη Γαλλία» και ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης «τηρεί σιωπή».