Μ. Τσαβούσογλου: Συμφωνία για συνεργασία Τουρκίας - ΗΠΑ στη Λιβύη

Μ. Τσαβούσογλου: Συμφωνία για συνεργασία Τουρκίας - ΗΠΑ στη Λιβύη

Για συμφωνία συνεργασίας Τουρκίας – ΗΠΑ στη Λιβύη έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας πως ο Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε στον Αμερικάνο Πρόεδρο να συνεργαστούν «για τη σταθερότητα της περιοχής».

Μιλώντας σε webinar της Τουρκo-Αμερικανικής Ένωσης TASC, ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών είπε πως ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε στον Ντόναλντ Τραμπ συνεργασία στη Λιβύη και ο Αμερικανός πρόεδρος αντέδρασε θετικά.

Ειδικότερα, είπε «λάβαμε οδηγίες να συνεργαστούμε» με τους Αμερικανούς ομολόγους μας, κάτι που είναι «σημαντικό για τη σταθερότητα στην περιοχή και το μέλλον της Λιβύης».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Μ. Τσαβούσογλου πρόσθεσε πως «θέλουμε να επεκτείνουμε τις περιοχές στις οποίες συνεργαζόμαστε».

Οι δηλώσεις του γίνονται μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Τσαβούσογλου στη Λιβύη, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ και τον επικεφαλής της Εθνικής Μυστικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της Λιβύης, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Λιβύη και οι διεθνείς προσπάθειες για επίλυση της τρέχουσας κρίσης, αλλά και η συνεργασίας «σε διάφορους τομείς στο πλαίσιο στενών δεσμών αδελφότητας και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών». Στις 27 Νοεμβρίου η Άγκυρα υπέγραψε δύο μνημόνια με την GNA. Το ένα είναι το «μνημόνιο κατανόησης» για τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών, που καταγγέλλεται μεταξύ άλλων από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ. Το δεύτερο αφορά τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης.

Διαβάστε ακόμα:

Τούρκοι υπουργοί και ο διοικητής της ΜΙΤ στη Λιβύη για συνομιλίες με τον Σαράζ

DW: Ο Ερντογάν σε ρότα σύγκρουσης με τους πάντες

Γαλλία: Κανένας εφησυχασμός απέναντι στην επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας