Η Τουρκία παρέτεινε την Navtex του Yavuz στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα

Η Τουρκία παρέτεινε την Navtex του Yavuz στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα

Παράταση μέχρι τις 12 Οκτωβρίου στην παράνομη Navtex για την συνέχιση των γεωτρήσεων του YAVUZ στην Κυπριακή υφαλοκρηπίδα εξέδωσε η Τουρκία στέλνοντας έτσι μήνυμα στην Ε.Ε., η οποία μετά την αποχώρηση του Oruc Reis άρχισε να «μασάει» τα λόγια της στα περί κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.

Ο ελιγμός της Άγκυρας με το Oruc Reis αποσκοπούσε κυρίως στην αποφυγή μιας απόφασης της Συνόδου Κορυφής που θα έστελνε αρνητικό μήνυμα στις αγορές την στιγμή που η οικονομία της Τουρκίας κλυδωνίζεται και πλέον με την συζήτηση που γίνεται περί αποκλιμάκωσης την οποία λανθασμένα ερμηνεύουν ορισμένοι ως «εκτόνωση της έντασης» και βήμα εξομάλυνσης, αποδυναμώνεται η προσπάθεια προώθησης μέτρων και κυρώσεων στην Ε.Ε..

Καθώς όμως εκκρεμεί η διαδικασία έγκρισης κυρώσεων που έχει ζητήσει η Κυπριακή Δημοκρατία με αφορμή τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της εντός της ΑΟΖ της από το ερευνητικό Barbaros και το γεωτρύπανο Yavuz η Τουρκία με την νέα Navtex θέλει να προκαλέσει και να αποδείξει ότι σε ότι αφορά στην Κύπρο ,μπορεί να προκαλεί  με το... αζημίωτο.

Όμως παρά το γεγονός ότι ο κ.Μπορέλ παραδέχθηκε χθες ότι δεν υπάρχει ομοφωνία, η Κύπρος έχει στα χέρια της από το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών Γκύμνιχ ομόφωνη απόφαση ότι οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας και της Λευκορωσίας θα προχωρήσουν μαζί και αυτό ενισχύει την θέση της.

Η Άγκυρα επίσης επιδιώκει να «ενοποιήσει» την υπόθεση των κυρώσεων που προωθεί η Κύπρος με τις κυρώσεις που είχε ζητήσει η Ελλάδα και έτσι να προσφέρει επιχειρήματα στους Ευρωπαίους που την στηρίζουν ότι δεν πρέπει να προωθηθούν τώρα κυρώσεις που θα διατάρασσαν το κλίμα και θα έθεταν σε κίνδυνο και την διαδικασία μεσολάβησης του Βερολίνου.

Και φυσικά η νέα Navtex είναι και ένα επιδεικτικό μήνυμα στην Ε.Ε. μια και την Τετάρτη πραγματοποιεί επίσκεψη στην Λευκωσία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αλλά και «απάντηση» στις δημόσιες συστάσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο για διακοπή των παράνομων δραστηριοτήτων στην περιοχή.

TURNHOS N/W : 1156/20 (Antalya Navtex Station) (Published Date: 15-09-2020 17:57)

TURNHOS N/W : 1156/20
MEDITERRANEAN SEA
1. DRILLING OPERATIONS, BY YAVUZ, ERTUGRUL BEY, OSMAN BEY AND ORHAN BEY EXTENDED UNTIL 122059Z OCT 20 IN CURRENT AREA BOUNDED BY;
34 06.13 N - 031 45.73 E
34 06.13 N - 031 57.80 E
33 56.18 N - 031 57.80 E
33 56.18 N - 031 45.73 E
WIDE BERTH REQUESTED.
2. ALL VESSELS ARE STRONGLY ADVISED NOT TO ENTER TO THIS AREA.
3. CANCEL THIS MESSAGE 122059Z OCT 20