Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για...προκλήσεις στο Αιγαίο και «κατάχρηση» συμμαχιών

Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για...προκλήσεις στο Αιγαίο και «κατάχρηση» συμμαχιών

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας που συνεδρίασε υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν το νέο πεδίο επανάληψης της κλιμακούμενης προκλητικής ρητορικής της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της Hurriyet, στο Συμβούλιο «εξετάστηκαν  οι εντεινόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τις Συνθήκες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος (υπαινιγμός για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών), όπως εξετάστηκαν και οι προσπάθειες της Ελλάδας να καταχραστεί τις συμμαχίες στις οποίες είναι μέλος και στις οποίες θα πρέπει ουσιαστικά να συνεργάζεται»

Στην ανακοίνωση, όπως μεταφέρεται από το τουρκικό μέσο, τονίστηκε στο Συμβούλιο  «ότι η αποφασιστική μας στάση για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων του έθνους μας θα διατηρηθεί χωρίς συμβιβασμούς.» 

Σε νέες απειλές κατά της Ελλάδας είχε προχωρήσει νωρίτερα  ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα «δεν μπλοφάρει» αναφορικά με την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, προσθέτοντας ότι η χώρα μας έχει εξοπλίσει τα νησιά της με «μη στρατιωτικό καθεστώς» από το 1960 «και αν δεν σταματήσει αυτό, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία της Ελλάδας εκεί». Νωρίτερα, ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Αθήνα στέλνει επιστολή στον γγ του ΟΗΕ με την οποία αποδομεί πλήρως τις μονομερείς και ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη του στο CNN Turk σε ερώτηση αναφορικά με τη στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, απάντησε ότι η Τουρκία «δεν μπλοφάρει για το ζήτημα και αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί, θα το προχωρήσουμε». Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε στο αεροπλάνο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού επιστροφής του από το Ισραήλ, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη στη χώρα και στα παλαιστινιακά εδάφη.

Σύμφωνα με τη «Χουριέτ» στη σχετική ερώτηση που του έγινε για τα νησιά, απάντησε πως «έχουμε πει ανοιχτά στις ΗΠΑ ότι έχουν μια πολιτική ισορροπίας τόσο στην Κύπρο όσο και στην Τουρκία και την Ελλάδα. Βλέπουμε μια απόκλιση από αυτή την ισορροπία, το είπαμε στον Μπλίνκεν για αυτό τον προειδοποιήσαμε.

Παρόλο που οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι βάσεις σε μια χώρα μέλους του ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, αυτή η αύξηση της απειλής δεν διέφυγε από την προσοχή μας.

Από την άλλη πλευρά, είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο για την Ελλάδα να ακυρώνει την κατάσταση των νησιών που δόθηκε υπό όρους στο πλαίσιο της συνθήκης της Λωζάνης το 1923 και των ειρηνευτικών συμφωνιών του Παρισιού το 1947. Όποιον λόγο και να βρει η Ελλάδα, δεν ισχύει. Η Ελλάδα τα στρατιωτικοποιεί από το 1960.

Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με αυτό, θα προχωρήσουμε περαιτέρω το θέμα. Τα βήματα της Ελλάδας στοχεύουν να αποτελέσουν απειλή για την Τουρκία».

Αναφορικά με τη Συρία, είπε μεταξύ άλλων πως «δεν μπορούμε να μείνουμε με τα χέρια δεμένα και δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα μας επιτεθούν, πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται»

Σε αυτό το ζήτημα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας μετά την τρίωρη συνεδρίαση του, τόνισε στην ανακοίνωση του ότι «οι τρέχουσες και μελλοντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στα νότια σύνορά της δεν στοχεύουν την κυριαρχία των γειτόνων της, αλλά είναι απαραίτητες για την τουρκική ασφάλεια».