Η Άγκυρα στήνει σκληρό «ροκ» στην Θράκη  με εκλογή ψευδομουφτή

Η Άγκυρα στήνει σκληρό «ροκ» στην Θράκη με εκλογή ψευδομουφτή

Αποφασισμένη να εκμεταλλευθεί κάθε ευκαιρία ώστε να προκαλεί ένταση με την Ελλάδα και να διευρύνει την ατζέντα των διμερών προβλημάτων είναι η Άγκυρα και την Παρασκευή μεθοδεύει με την καθοδήγηση του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, την «εκλογή» δήθεν μουφτή στην Ξάνθη που θα αντικαταστήσει τον θανόντα ψευδομουφτή  Αχμέτ Μέτα.

Παρά το γεγονός ότι ο θάνατος του ψευδομουφτή συνέπεσε με την δημοσιοποίηση και έγκριση από την Βουλή του νέου νόμου για τον εκσυγχρονισμό των Μουφτειών, οι τουρκόφρονες μηχανισμοί της Θράκης έχουν στόχο να προκαλέσουν ένταση στο εσωτερικό της μειονότητας και να προσφέρουν «όπλα» και «επιχειρήματα» στην Άγκυρα ώστε να κάνει την προπαγάνδα της εις βάρος της Ελλάδας.

Μετά την Παρασκευή θα πρέπει να αναμένεται μπαράζ επιθετικών δηλώσεων της τουρκικής ηγεσίας που θα επιχειρεί να εμφανίσει την Ελλάδα ως χώρα που παραβιάζει την Συνθήκη της Λοζάνης και τα μειονοτικά δικαιώματα, με αφορμή την μη αναγνώριση της παράνομης και εντελώς αδιαφανούς διαδικασίας για την «εκλογή» θρησκευτικού ηγέτη ο οποίος όμως ταυτοχρόνως ασκεί και δικαστικά καθήκοντα, κατι που δεν συμβαίνει σε καμιά μουσουλμανική χώρα του κόσμου ούτε φυσικά στην ίδια την Τουρκία.

Η άτυπη «Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δ.Θράκης» στην οποία δυστυχώς συμμετέχουν και οι Έλληνες μουσουλμάνοι βουλευτές και αιρετοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες στις 29 Αυγούστου σε συνεδρίαση της αποφάσισε να κηρύξει την 9η Σεπτεμβρίου σε ημέρα «εκλογής» νέου μουφτή στην Ξάνθη δια ανατάσεως των χειρών στα τζαμιά μετά την προσευχή και συγχρόνως υπέδειξε δυο υποψηφίους : τον Μουσταφά Τράμπα, απόφοιτο της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Σελτσούκ, ο οποίος υπηρέτησε ως Προϊστάμενος του Εκπαιδευτικού Κλάδου του «Μουφτή» Ξάνθης, και του Μουσταφά Κάμο, πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Άγκυρας, ο οποίος ήταν Υπεύθυνος Προσωπικού του «Μουφτή» Ξάνθης.

Εκλεκτός του τουρκικού Προξενείου είναι ο Μουσταφά Τράμπα( ο οποίος και θα εκλεγεί) και η υποψηφιότητα του Μουσταφά Κάμο προστέθηκε απλώς για να δοθεί εικόνα αντικειμενικότητας και δημοκρατικότητας της διαδικασίας.

Η όλη διαδικασία είναι εντελώς αίολη και αδιαφανής, καθώς η ψηφοφορία θα γίνεται στα τζαμιά μετά την προσευχή, ο κάθε ιμάμης θα καταμετρά τα χέρια που θα υψώνονται για κάθε υποψήφιο και στην διαδικασία φυσικά δεν θα συμμετέχουν γυναίκες. Τα τζαμιά είναι σχεδόν 80 στην Ξάνθη αλλα δεν είναι γνωστό εάν θα μπορέσουν οι άνθρωποι του Προξενείου να οργανώσουν έστω και υποτυπώδη ψηφοφορία σε περισσότερα από τα μισά. Δεν υπάρχει καμιά εγγύηση για την διαφάνεια της διαδικασίας και την συγκέντρωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας και έτσι η Συμβουλευτική θα μπορεί να αναγορεύσει τον υποψήφιο που έχει προεπιλεγεί (τον Μουσταφά Τράμπα) ανεξαρτήτως αποτελέσματος αλλά και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των συμμετεχόντων στην «εκλογική» διαδικασία.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι στο χωριό Ωραίο σε ένδειξη αντίδρασης στις παρεμβάσεις που γίνονται οι κάτοικοι αποφάσισαν η ψηφοφορία να γίνει με ψηφοδέλτιο και να υπάρξει συμμετοχή και των γυναικών.

Η διαδικασία ανάδειξης «διαδόχου» του Αχμέτ Μετε έχει φέρει στην επιφάνεια την μεγάλη παθογένεια των πολιτικών που ακολουθούνται και εφαρμόζονται στην Θράκη. Όπου ο ανταγωνισμός των πολιτικών δυνάμεων , και τοπικών παραγόντων ,καθιστά ρυθμιστή των εξελίξεων πολύ συχνά το Τουρκικό Προξενείο, που έτσι συνεχίζει στο διηνεκές την χειραγώγηση της μειονοτικής ψήφου ,που μετατρέπεται σε «εργαλείο εκβιασμού» των ελληνικών πολιτικών κομμάτων και κυβερνήσεων.

Στο παρελθόν παράνομη εκλογή «μουφτήδων» έχει πραγματοποιηθεί το 1990 σε Ξάνθη και Κομοτηνή και στην Ξάνθη το 2006.

Η ΝΔ θεωρείται ότι έχει «καεί» στην μειονότητα ειδικά μετά την περίοδο που πρόεδρος του κόμματος ήταν ο Α.Σαμαράς και καθώς τα ερείσματα που είχε δημιουργήσει η παράδοση της «ισονομίας και ισοπολιτείας» του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και η πολιτική ανοιγμάτων της Ντ. Μπακογιάννη έχει εξαντλήσει την δυναμική τους ,ενώ η θέση της ΝΔ στον χώρο της μειονότητας ειδικά στην Ροδόπη υπονομεύθηκε από τον σκληρό ανταγωνισμό του Ευρ. Στυλιανίδη με τους άλλους μειονοτικούς υποψήφιους της ΝΔ.

Το ΠΑΣΟΚ λόγω του Γ.Παπανδρέου θεωρούσε προνομιακό χώρο αυτόν της μειονότητας ,όμως το τελευταίο «vertigo» του βουλευτή Μπουρχαν Μπαράν , ο οποίος αν και πρόβαλε τους δυο υποψηφίους για την θέση του ψευδομουφτή ,αν και συμμετέχει στην «Συμβουλευτική» υποχρεώθηκε να ανασκευάσει δηλώσεις του που αναφέρονταν σε «τουρκική μειονότητα» και να δεσμευθεί ότι δεν θα συμμετέχει πλέον σε διαδικασίες που έρχονται σε αντίθεση με το ελληνικό Σύνταγμα και νόμους.

Η ευαισθησία αυτή του Μπουρχαν Μπαράν έγινε όμως αμέσως αντικείμενο εκμετάλλευσης από τα άλλα κόμματα κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ που πλέον επιχειρεί να ψαρέψει στα θολά νερά που δημιουργεί το Τουρκικό Προξενείο.

Έσπευσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη να καταγγείλει τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μπουρχάν Μπαραν ότι συμμετέχει στην Συμβουλευτική . Όμως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Ζεϊμπεκ είναι από τα πιο ενεργά στελέχη της Συμβουλευτικής, δεν απουσιάζει από καμία εκδήλωση και πρωτοβουλία του Τουρκικού Προξενείου , «θρήνησε» την απώλεια του ψευδομουφτή τον οποίο στήριξε με κάθε ευκαιρία. Για τον κ.Ζεϊμπεκ , η κ.Κασιμάτη και οι άλλοι «ευαίσθητοι» για τα μειονοτικά ζητήματα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν βρει ούτε μια λέξη να πουν…

Θα αποτελούσε σοβαρή ένδειξη ωριμότητας και σοβαρότητας του πολιτικού συστήματος της χώρας μας η ενιαία και συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν στην Θράκη με την μειονότητα και όχι η προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης τους, που οδηγεί τελικά στην ενδυνάμωση του ρόλου του Τουρκικού προξενείου και στην μεγαλύτερη χειραγώγηση των Ελλήνων μουσουλμάνων πολιτών της Θράκης από τους σκοτεινούς μηχανισμούς του Τουρκικού Κράτους και Παρακράτους.