Handelsblatt: Ερντογάν και Τσίπρας έχουν λίγα περιθώρια για συμβιβασμούς

Handelsblatt: Ερντογάν και Τσίπρας έχουν λίγα περιθώρια για συμβιβασμούς

Για δύο ηγέτες σε θέση άμυνας κάνει λόγο δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt που αναφέρεται στη χθεσινή συνάντησή τους, καθώς, όπως τονίζει, και οι δύο όντας σε προεκλογική περίοδο έχουν λίγα περιθώρια για συμβιβασμούς.

Στα τέλη Μαρτίου ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει να αντιμετωπίσει δύσκολες δημοτικές εκλογές, αναφέρει το άρθρο της Handelsblatt με τίτλο «Ο Τσίπρας δεν θα δώσει στον Ερντογάν αυτό που θέλει» εξηγώντας ότι η δυσαρέσκεια του λαού όσον αφορά την αυξανόμενη ανεργία και τον υψηλό πληθωρισμό γίνεται όλο και μεγαλύτερη».

Όπως αναφέρεται στο άρθρο που φιλοξενεί η Deutsche Welle, «στις δημοσκοπήσεις ο Ερντογάν εμφανίζεται με το χαμηλότερο ποσοστό δημοτικότητας των τελευταίων τριών χρόνων. Παραχωρήσεις προς την Ελλάδα ή κάποια υποχώρηση στο Κυπριακό θα μπορούσαν να θεωρηθούν ένδειξη αδυναμίας».

Παράλληλα, επισημαίνει: «Και ο Τσίπρας όμως βρίσκεται σε θέση άμυνας. Μπορεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ να αποσπά επευφημίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών, στην Ελλάδα όμως η συμφωνία δεν είναι δημοφιλής. Επτά στους δέκα Έλληνες την απορρίπτουν. Εάν ο Τσίπρας έκανε τώρα υποχωρήσεις και απέναντι στην Τουρκία, τότε αυτό θα περιόριζε ακόμη περισσότερο τις ήδη χαμηλές πιθανότητες εκλογής του στις επόμενες βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν το αργότερο τον Οκτώβρη».

«Πολλά σημεία τριβής, λίγη κινητικότητα», έτσι περιγράφει ο δημοσιογράφος τις σχέσεις των δυο λαών και αναφέρεται αναλυτικά στη «λίστα διμερών διαφορών που είναι μεγάλη και βαθιά ριζωμένη», όπως γράφει χαρακτηριστικά.

Ο αρθρογράφος αναφέρεται και στην υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών των οποίων την έκδοση ζητά επίμονα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ωστόσο αυτό μάλλον δεν πρόκειται να συμβεί. Παρά τα λαϊκιστικά αντανακλαστικά τους και οι δυο πολιτικοί είναι προ πάντων ρεαλιστές. Ερντογάν και Τσίπρας έχουν λίγα περιθώρια για συμβιβασμούς».

Περί Αγίας Σοφίας και Χάλκης

Το ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών και ειδικά της επικήρυξής τους από την τουρκική κυβέρνηση λίγο πριν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού σχολιάζει η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung: «Ο Τσίπρας επικαλούνταν πάντα αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων τα οποία απέκλειαν την έκδοσή τους στην Τουρκία.

Ναι μεν ήταν αναμενόμενο ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να θίξει το θέμα κατά την επίσκεψη, αλλά όχι με τέτοιες τυμπανοκρουσίες. Στην Τουρκία οι μνήμες της απόπειρας πραξικοπήματος είναι ακόμη νωπές και στον προεκλογικό αγώνα ενόψει των δημοτικών εκλογών χρησιμεύουν για να ξυπνούν τα συναισθήματα των ψηφοφόρων».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «η επίσκεψη Τσίπρα είχε ανακοινωθεί ως 'επίσκεψη εργασίας'', αλλά είναι γεμάτη συμβολισμούς. Την Τετάρτη ο Τσίπρας θέλει να επισκεφθεί αρχικά την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη - κάποτε ο σημαντικότερος ιερός τόπος των Ορθόδοξων Χριστιανών, έπειτα τζαμί και σήμερα μουσείο. Στη συνέχεια θα επιβιβαστεί σε πλοίο για να περάσει σε ένα από τα πριγκηπονήσια του Μαρμαρά, στη Χάλκη.

Οι Τούρκοι ονομάζουν το νησί Heybeliada. Εκεί βρίσκεται η κλειστή από το 1971 θεολογική σχολή των Ορθοδόξων. Και στις δυο περιπτώσεις ο Τσίπρας ενδιαφέρεται λιγότερο για τα θρησκευτικά συμφραζόμενα. Η ελληνική κυβέρνηση αντιδρά σε κάθε προσπάθεια μετατροπής της Αγίας Σοφίας ξανά σε τζαμί, όπως ζητούν κάποιοι Τούρκοι εθνικιστές και ισλαμιστές. Και η Αθήνα ζητά - με σύμφωνη σε αυτό της ΕΕ - την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ως σύμβολο της ανεξιθρησκίας.

Πριν από σχεδόν 50 χρόνια, όταν η Άγκυρα επέβαλε το κλείσιμο της σχολής, οι εποχές ήταν ταραχώδεις ενώ είχε γίνει και πραξικόπημα. Έκτοτε οι τουρκικές κυβερνήσεις έβρισκαν συνεχώς κάποια πρόφαση για να αποτρέψουν την επαναλειτουργία της Σχολής. Η Ελλάδα από την άλλη πλευρά ''ταλαιπωρούσε'' για καιρό τη μουσουλμανική μειονότητα στην ανατολική Θράκη, κάτι το οποίο επίσης δεν βοηθούσε στην εξεύρεση λύσης».

«Ο Ερντογάν και ο Τσίπρας θέλουν να υπερβούν τις κρίσεις» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Tagesspiegel», η οποία παραθέτει εκτενή αποσπάσματα από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

«Κατά την συνάντησή τους στην ''Αγκυρα εκφράζουν βούληση για συνεργασία. Ο Ερντογάν όμως απαιτεί την έκδοση των υποτιθέμενων πραξικοπηματιών», αναφέρει η εφημερίδα και αναδεικνύει την δήλωση από τη μία πλευρά του κ. Ερντογάν περί εξεύρεσης τρόπων αποκατάστασης των διμερών σχέσεων, ακόμη και σε δύσκολες περιόδους και του κ. Τσίπρα περί «αποτελεσματικής και ειλικρινούς συνάντησης».

«Και οι δύο πλευρές ξεκαθάρισαν ότι θέλουν να σπάσουν τον φαύλο κύκλο των κρίσεων», γράφει η Tagesspiegel, επισημαίνοντας τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και οργανώσεων όπως το ΡΚΚ και η Feto του Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά και για το ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στην Ελλάδα και η ''Αγκυρα ζητά την έκδοσή τους.

«Προφανώς σε αυτό το θέμα δεν σημειώθηκε πρόοδος. Ο κ.Τσίπρας δήλωσε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη έλαβε αποφάσεις τις οποίες πρέπει να σεβαστεί κάθε κράτος Δικαίου», σημειώνεται στο άρθρο, στο οποίο υπάρχει αναφορά στην επικήρυξη των «οκτώ» από την Τουρκία, αλλά και στην προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία και στην συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

«Η ''Αγκυρα και η Αθήνα έρχονται πιο κοντά», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, στην οποία αναδημοσιεύεται τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa). «Η σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι ξανά και ξανά σε κρίση. Τώρα συναντήθηκαν ο Τούρκος πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός».

Φωτογραφία intime news