Γυρίζει την πλάτη στην Διεθνή Νομιμότητα η Τουρκία - Ώρα ευθύνης και αποφάσεων

Γυρίζει την πλάτη στην Διεθνή Νομιμότητα η Τουρκία - Ώρα ευθύνης και αποφάσεων

Με μια προσβλητική προς το ΣΑ του ΟΗΕ ανακοίνωση η Τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν δείχνει ότι δεν θέλει να κατανοήσει το περιεχόμενο και την βαρύτητα της Προεδρικής Δήλωσης που εξέδωσε ο θεματοφύλακας της παγκόσμιας διεθνούς νομιμότητας για την κατάφωρη παραβίαση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ για τα Βαρώσια και την σταθερή θέση για αναζήτηση Ομοσπονδιακής λύσης στο Κυπριακό..

Η στάση της Τουρκίας θέτει προ των ευθυνών της την διεθνή κοινότητα, σε περίπτωση που για μια ακόμη φορά επιλέξει τον ρόλο του συστηματικού παραβάτη της διεθνούς νομιμότητας, που αγνοεί επιδεικτικά τις αποφάσεις και συστάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ..

Η Προεδρική Δήλωση η οποία εκδόθηκε μετά από κινητοποίηση της Αθήνας και της Λευκωσίας, με την σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ και χωρών μελών του ΣΑ, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ιρλανδία αλλά και η Ρωσία και παρά τις προσπάθειες της Βρετανίας να πέσει στα μαλακά ο Τ. Ερντογάν, καταδικάζει απερίφραστα τις τουρκικές εξαγγελίες για άνοιγμα υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, επισημαίνοντας ότι αποτελεί παραβίαση των ψηφισμάτων 550 και 789 του ΣΑ ,απαιτώντας από την Τουρκία την ανάκληση των εξαγγελιών Ερντογάν.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση του επιχειρεί να ανατρέψει το status quo, υποστηρίζοντας ότι τα Βαρώσια αποτελούν μέρος της «επικράτειας» του ψευδοκράτους το οποίο «δεν έχει ανοίξει σε εποικισμό» και είχε τεθεί σε καθεστώς στρατιωτικής περιοχής ως …«κίνηση καλής θέλησης» του ψευδοκράτους.

Η Άγκυρα απορρίπτει την Προεδρική Δήλωση αποδίδοντας την μάλιστα στην «προπαγάνδα του δίδυμου Ελλάδας-Ελληνοκυπρίων» και επιχειρώντας να κάνει το μαύρο- άσπρο, υποστηρίζει ότι η «Πρωτοβουλία για τα Βαρώσια» σέβεται τα δικαιώματα στην περιουσία και ότι καμία απόφαση του ΣΑ δεν μπορεί να τεθεί υπεράνω των «δικαιωμάτων στην περιουσία και στην κυριαρχία»!

Αυτές οι αναφορές από μόνες τους συνιστούν ομολογία ότι η Τουρκία πλέον αγνοεί και αμφισβητεί τα ψηφίσματα του ΣΑ τα οποία προβλέπουν την επιστροφή της περίκλειστης περιοχής υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ και ότι δικαίωμα εγκατάστασης έχουν μόνο οι νόμιμοι ιδιοκτήτες, κάτι που δεν συνάδει με τον ισχυρισμό ότι αποτελεί «μέρος της επικράτειας της ΤΔΒΚ»,η οποία εξάλλου δεν αναγνωρίζεται ως κρατική οντότητα με ξεχωριστή κυριαρχία με σειρά αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ επίσης επαναφέρει τη θέση των δυο κρατών η της χαλαρής συνομοσπονδίας, δηλώνοντας ότι το ΣΑ θα πρέπει να αντιληφθεί ότι μόνο με την αναγνώριση «κυριαρχικής ισότητας και ισότιμου διεθνούς στάτους» για τους Τουρκοκύπριους μπορεί να αναζητηθεί πλέον λύση στο Κυπριακό μετά την αποτυχία λύσης στη βάση της Ομοσπονδίας..

Ενδεικτικό πάντως του τι περιμένει όσους ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες της συγκεκριμένης περιοχής των Βαρωσίων υποκύψουν στον πειρασμό και προσφύγουν στην παράνομη Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών του ψευδοκράτους είναι η δήλωση του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Ταταρ ο οποίος μιλώντας σε μνημόσυνο «πεσόντων» υποστήριξε ότι η περιοχή των Βαρωσίων ανήκει στο βακουφικό ίδρυμα ΕΒΚΑΦ και επί περιόδου Αγγλικής Αποικιοκρατίας «έγιναν κάποια λάθη». Η τουρκοκυπριακή πλευρά τα τελευταία χρόνια υποστηρίζει ότι οι Άγγλοι έδωσαν …παράνομα τίτλους ιδιοκτησίας στους Ελληνοκυπρίους! Αυτή είναι η δεύτερη γραμμή άμυνας της Τουρκίας προκειμένου ακόμη κι αν δικαιωθούν κάποιοι από τους ελληνοκύπριους που θα διεκδικήσουν την επιστροφή των περιουσιών τους ,σε επόμενο στάδιο να κηρυχθούν έκπτωτοι (σε μια παράνομη διαδικασία που οι ίδιοι όμως θα έχουν αποδεχθεί) λόγω της υποτιθέμενης μη εγκυρότητας των τίτλων ιδιοκτησίας…

Αθήνα και Λευκωσία εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίηση τους για την Προεδρική Δήλωση του ΣΑ η οποία αποτελεί ένα ακόμη «όπλο» εναντίον της τουρκικής επιθετικότητας . Η Δήλωση αυτή αποτελεί και ένα σημαντικό εργαλείο για να ασκηθεί πίεση στην απρόθυμη μέχρι στιγμής Ε.Ε. ,ώστε να πάρει σαφή θέση και να καταδικάσει την τουρκική προσπάθεια ανατροπής του status quo στα Βαρώσια.

Ο Ζ. Μπορέλ είχε παραπέμψει στην στάση που θα τηρήσει το ΣΑ προκειμένου να κινήσει την διαδικασία για να ληφθεί και απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και έτσι πλέον μετά την ρητή καταδίκη των τουρκικών κινήσεων, περιορίζονται σημαντικά τα περιθώρια υπεκφυγών.

Η υποχρεωτική συμπόρευση της Ε.Ε. με την Προεδρική Δήλωση του ΣΑ θα προσθέσει ένα σημαντικό όπλο για την Λευκωσία ,η οποία με την απόλυτη στήριξη της Αθήνας, θέλει η καταγραφή αυτής της κατάφωρης παραβίασης της διεθνούς νομιμότητας και των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ για τα Βαρώσια, να ενταχθεί στα κοινοτικά κείμενα. Σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων όλη η θετική ατζέντα προς την Τουρκία, την οποία διακαώς και άνευ όρων θέλει να προωθήσει αριθμός ευρωπαϊκών χωρών με επικεφαλής την Γερμανία έχει συνδεθεί με την αποκλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά και κυρίως την διακοπή προκλήσεων έναντι της Κύπρου.

Το πλήρες κείμενο της Προεδρικής Δήλωσης του ΣΑ αναφερει τα εξής:

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει τη δήλωση του Προέδρου του της 9ης Οκτωβρίου 2020 (S / PRST / 2020/9) σχετικά με τα Βαρώσια.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει το καθεστώς των Βαρωσίων όπως ορίζεται σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του ψηφίσματος 550 (1984) και της απόφασης 789 (1992) Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει ότι οποιεσδήποτε απόπειρες διευθέτησης οποιουδήποτε μέρους των Βαρωσίων από ανθρώπους εκτός των κατοίκων του είναι απαράδεκτες και ότι δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματά του.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει την ανακοίνωση στην Κύπρο από Τούρκους και Τουρκοκύπριους ηγέτες στις 20 Ιουλίου 2021 σχετικά με περαιτέρω εκ νέου ανοίγματος τμήματος της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθιά του λύπη για αυτές τις μονομερείς ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με τα προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις του.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά την άμεση αναστροφή αυτής της πορείας δράσης και την αντιστροφή όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί στα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020. Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογραμμίζει την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που είναι σε μη συμφωνία με τα ψηφίσματά του και θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να βλάψουν τις προοπτικές για μια διευθέτηση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας τονίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των ψηφισμάτων του, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των Βαρωσίων υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ και του σεβασμού της ελεύθερης μετακίνησης της UNFICYP.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του για μια διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού και βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και την υποστήριξή του για τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα.

Το Σ.Α. δηλώνει πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα».