Επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας στην Άγκυρα την Τετάρτη

Επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας στην Άγκυρα την Τετάρτη

Την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας στην Άγκυρα την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών σήμερα Παρασκευή. Ο 63ος γύρος των διερευνητικών θα πραγματοποιηθεί στον απόηχο της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας.


Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, κατηγόρησε μεταξύ άλλων την Ελλάδα ότι «αντί να συνεργαστεί, εξοπλίζεται» και πως προσπαθεί να απομονώσει και να αποξενώσει την Τουρκία, «προκαλώντας ζημιά στην ΕΕ, στην περιφερειακή ειρήνη και στην περιφερειακή σταθερότητα».

Αναθεωρητικές τάσεις

 

Απαντώντας στο τουρκικό ΥΠΕΞ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου υπογράμμισε ότι «καμία από τις κινήσεις που κάνει η Ελλάδα δεν παρεκκλίνει από αυτά που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο και έχουν συνυπογράψει όλα τα πολιτισμένα κράτη... Άλλος έχει αναθεωρητικές τάσεις εδώ στη γειτονιά μας» δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως εξήγησε, η Ελλάδα είναι συνηθισμένη σε τέτοιες αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας, αλλά όπως επισήμανε η χώρα δεν θα παίρνει αποφάσεις με βάση το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι ο προηγούμενος, 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών, είχε πραγματοποιηθεί προ επταμήνου και συγκεκριμένα στις 16 Μαρτίου στην Αθήνα και είχε διαρκέσει έξι ώρες κατά τις οποίες τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η συνάντηση στο σχήμα 3+3, δηλαδή τρεις Έλληνες διπλωμάτες συζητούσαν ατύπως με τρία υπηρεσιακά στελέχη της τουρκικής διπλωματίας, είχε πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία (φωτό).




Οικονόμου για Τουρκία: Άλλος έχει αναθεωρητικές τάσεις εδώ στη γειτονιά μας

Τουρκία: Η αυταπάτη της μεγάλης δύναμης

Η συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας και ο εκνευρισμός στην Τουρκία