Ένταση στις σχέσεις Ιταλίας - Τουρκίας για τον EastMed

Ένταση στις σχέσεις Ιταλίας - Τουρκίας για τον EastMed

Διπλωματική ένταση προκλήθηκε μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας αφορμή ένα δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων «Anadolu», σύμφωνα με το οποίο «ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο δεν πιστεύει στον υποθαλάσσιο αγωγό EastMed. Λίγες ώρες μετά το πρακτορείο διαφοροποίησε το δημοσίευμα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες  η ιταλική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε έντονα στο κρατικό Anadolu. 

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του Anadolou ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών φέρεται να δήλωσε στο πρακτορείο πως το έργο για τον αγωγό EastMed θα αποτύχει, καθώς δεν είναι εφικτό να γίνει λόγω κόστους και κατασκευαστικής διαδικασίας.
 
Λίγες ώρες μετά, το πρακτορείο διαφοροποίησε τις δηλώσεις του Ιταλού υπ. Εξωτερικών, γράφοντας πως τους δήλωσε ότι το έργο μπορεί να είναι εφικτό μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, αφότου αξιολογηθεί το κόστος και η διαδικασία κατασκευής. Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις, τόσο από Κύπρο, όσο και από Ιταλία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΡΙΚ, που επικαλείται το philenews της Κύπρου υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, επικοινώνησε με τον Ιταλό ομόλογό του, ο οποίος και τον διαβεβαίωσε πως δεν ήταν αυτές οι δηλώσεις του. 
 
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ethnos.gr, ιταλικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως η ιταλική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε έντονα στο «Ανατολού» και προέβη σε διάβημα για να «κατέβει» η είδηση.