Δένδιας σε Στόλτενμπεργκ: Διάλογος μόνο αν αποσυρθούν τα τουρκικά πλοία

Δένδιας σε Στόλτενμπεργκ: Διάλογος μόνο αν αποσυρθούν τα τουρκικά πλοία

Τηλεφωνική συνομιλία με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης από πλευράς της Τουρκίας, με την απόσυρση των πλοίων ως προϋπόθεση για έναρξη διαλόγου. 

Συζήτησαν, επίσης, για την πρόταση Στόλτενμπεργκ για μηχανισμό αποκλιμάκωσης εντάσεων στο πλαίσιο των γνωστών θέσεων της Αθήνας.

Για την τηλεφωνική επικοινωνία σχετική ανάρτηση  έγινε  από το υπουργείο Εξωτερικών στο twitter.:

Ανάρτηση πραγματοποίησε και ο κ. Δένδιας:

Υπενθυμίζεται ότι χτες σε αναδίπλωση προχώρησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υποστηρίζοντας ότι οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας «είναι περισσότερο τεχνικές συζητήσεις παρά διαπραγματεύσεις» μια ημέρα από την τοποθέτησή του που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Αθήνας και έκανε λόγο «περί έναρξης συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».

Νωρίτερα μάλιστα σήμερα στο φως της δημοσιότητας ήρθε ο διάλογος του υπουργού Αμύνης Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Στόλτενμπεργκ στο πλαίσιο των επαφών με τις δύο μόνιμες αντιπροσωπείες των χωρών και την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει για δημιουργία ενός μηχανισμού αποσυμπίεσης της έντασης, είχε εισηγηθεί κάποιες προτάσεις και εν συνεχεία έσπευσε σήμερα να ανακοινώσει συμφωνία για τεχνικές συνομιλίες, χωρίς ωστόσο να υπάρξει οριστική συμφωνία και να δοθεί η τελική συναίνεση της ελληνικής πλευράς.