Διαψεύδει η Αθήνα τις τεχνικές συνομιλίες με την Άγκυρα - Η απάντηση στον ΓΓ του ΝΑΤΟ

Διαψεύδει η Αθήνα τις τεχνικές συνομιλίες με την Άγκυρα - Η απάντηση στον ΓΓ του ΝΑΤΟ

Διαψεύδουν διπλωματικές πηγές την ανακοίνωση Στόλτενμπεργκ περί έναρξης συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν την έναρξη τεχνικών συνομιλιών εντός της Συμμαχίας ώστε να δημιουργηθούν μηχανισμοί αποσυμπίεσης και να μειωθεί ο κίνδυνος ατυχημάτων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Στόλτενμπεργκ στο πλαίσιο των επαφών με τις δύο μόνιμες αντιπροσωπείες των χωρών και την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει για δημιουργία ενός μηχανισμού αποσυμπίεσης της έντασης, είχε εισηγηθεί κάποιες προτάσεις και εν συνεχεία έσπευσε σήμερα να ανακοινώσει συμφωνία για τεχνικές συνομιλίες, χωρίς ωστόσο να υπάρξει οριστική συμφωνία και να δοθεί η τελική συναίνεση της ελληνικής πλευράς.

Σαν αποτέλεσμα ήρθε η διάψευση μέσω ελληνικών διπλωματικών πηγών ότι οι πληροφορίες σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. «Η μονομερής εγχείρηση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μιας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δεν συνιστά έναρξη διαλόγου», αναφέρουν διπλωματικές πηγές. 

Και σημειώνουν ότι «σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του ΓΓ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, με ανάρτησή του στο Twitter, το απόγευμα της Πέμπτης ανάφερε: «Μετά από τις συζητήσεις με τον Έλληνα και τον Τούρκο ηγέτη, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τον διάλογο σε τεχνικό επίπεδο για να στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να καθιερωθούν μηχανισμοί αποσυμπίεσης και να μειωθεί το κίνδυνος ατυχημάτων στην Αν. Μεσόγειο».

Η ανάρτηση του ΓΓ του ΝΑΤΟ:

Michael Kappeler/Pool via AP