Ξεκινάμε γεωτρήσεις – Δεν αναγνωρίζουμε τα όρια της κυπριακής ΑΟΖ

Ξεκινάμε γεωτρήσεις – Δεν αναγνωρίζουμε τα όρια της κυπριακής ΑΟΖ

Αποφασισμένη να κλιμακώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο φέρεται η Τουρκία καθώς με δηλώσεις του ο Τσαγατάι Ερτσιγές γενικός διευθυντής του τουρκικού Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η Άγκυρα αφενός δεν αναγνωρίζει τα όρια των θαλάσσιων συνόρων και της ΑΟΖ που έχει ανακηρύξει η Κύπρος, αφετέρου σημείωσε ότι το Γιαβούζ θα ξεκινήσει τη νέα γεώτρηση στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Τσαγατάι Ερτσιγές αναφέρει χαρακτηριστικά στον λογαριασμό του στο twitter: «Το Γιαβούζ θα ξεκινήσει ένα νέο γύρο γεωτρήσεων στις 7 Οκτωβρίου 2019. Η περιοχή της γεώτρησης βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως έχει καταγραφεί στον OΗΕ και η τουρκική κυβέρνηση αδειοδότησε την κρατική Εταιρεία Πετρελαίου με δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα του κράτους το 2012».

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah o Ερτσιγές δήλωσε εξάλλου ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει τα θαλάσσια όρια υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ που διεκδικούν οι Ελληνοκύπριοι, παρά τις προσπάθειές τους να τα παρουσιάσουν ως νερά της ΕΕ ή σύνορα, κάτι που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Οι μονομερείς δραστηριότητες των Ελληνοκυπρίων από το 2003 παραβιάζουν τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», αναφέρει.

Οι δηλώσεις Ερτσιγές κάθε άλλο παρά τυχαίες μπορούν να θεωρηθούν αφού ο ίδιος είναι γενικός διευθυντής Διμερών Σχέσεων και Θαλάσσιων και Εναέριων Συνόρων στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.




Με τη συνοδεία υποβρυχίων, τορπιλάκατων, κορβετών αλλά και των φρεγατών Ορούτς Ρέις και Γκαζιάντεπ πλέουν προς την ανατολική Μεσόγειο τα τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούζ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας.

Στον λογαριασμό του στο twitter το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι «οι φρεγάτες μας Ορούτς Ρέις και Γκαζιάντεπ, υποβρύχιά μας, τορπιλάκατοί μας, κορβέτες μας, μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας (ντρόουνς) και περιπολικά αεροσκάφη μας των τουρκικών ναυτικών δυνάμεών μας συνεχίζουν αδιάλειπτα τα καθήκοντα συνοδείας στις πλατφόρμες των γεωτρυπάνων μας Φατίχ και Γιαβούζ στην ανατολική Μεσόγειο», ανακοίνωση η οποία και συνοδεύεται με τις σχετικές φωτογραφίες.

Διαβάστε ακόμα: 

- Mε NAVTEX και εντάλματα σύλληψης απαντά η Κύπρος στην Τουρκία

- Έντονη καταδίκη της Κύπρου για το «Γιαβούζ» στο Οικόπεδο 7

- Βρετανία: Αποδοκιμάζουμε κάθε γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ