Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για την έλλειψη οπλικών συστημάτων ζωτικής σημασίας για την άμυνα της Ουκρανίας απέναντι στους ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους, υπογραμμίζοντας πως είναι «παράλογο» που η παραγωγή δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές.
«Είναι απλώς παράλογο που, στον σύγχρονο κόσμο, η παραγωγή δεν έχει αυξηθεί ακόμη στα επίπεδα που απαιτούνται για την προστασία ανθρώπων από την τρομοκρατία των βαλλιστικών πυραύλων», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα.
Ο Ζελένσκι ανέφερε πως η Ουκρανία έχει την τεχνογνωσία για την παραγωγή τέτοιων οπλικών συστημάτων, σημειώνοντας πως εφόσον εξασφάλιζε άδεια από τις ΗΠΑ για να κατασκευάσει συστήματα Patriot, «η παραγωγή θα επαρκούσε όχι μόνο για την άμυνα της Ουκρανίας αλλά και για τη βοήθεια εταίρων που τα έχουν ανάγκη».
Ουκρανία: 22 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Κίεβο και τα περίχωρά του
Υπενθυμίζεται ότι, τουλάχιστον 22 είναι οι νεκροί στο Κίεβο και τα περίχωρά του από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας, παραμονή της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, όπου ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων.
Στο περιθώριο της συνόδου αυτής, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, με την ελπίδα ότι θα δοθεί μια νέα ώθηση στις ειρηνευτικές προσπάθειες, που βρίσκονται τώρα σε νεκρό σημείο, σχεδόν τεσσεράμισι χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή.
Από τα χθεσινοβραδινά πλήγματα έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 15 άνθρωποι στο Κίεβο και άλλοι 7 στο Βισνέβε, μια πόλη κοντά στην πρωτεύουσα. Οι τραυματίες ανέρχονται σε δεκάδες, με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό των ουκρανικών αρχών.
🇺🇦🇷🇺 Several civilians, including children, were reportedly injured and killed in Russia's overnight attack on Kyiv
— Mario Nawfal (@MarioNawfal) July 6, 2026
Russia launched 68 missiles and 351 attack drones across several regions of Ukraine, supposedly targeting parts of Ukraine's military manufacturing sector, but… https://t.co/2LK4MzMsJK pic.twitter.com/NgrApXWhIm
Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε σήμερα το απόγευμα τους διασώστες να ανασύρουν έναν νεκρό από τα χαλάσματα μιας οκταώροφης πολυκατοικίας στο Κίεβο. Από την αυλή του κτιρίου ακούγονταν οι κραυγές μιας γυναίκας.
In Kyiv, the death toll from the Russian attack has risen to 15, with 56 injured.
— Visegrád 24 (@visegrad24) July 6, 2026
According to the State Emergency Service, seven children are among the victims. Work at the sites is ongoing. pic.twitter.com/qgVElI3NBB
Σύμφωνα με τις αρχές, τριάντα κτίρια της πρωτεύουσας υπέστησαν ζημιές από τους βομβαρδισμούς, όπως η πολυκατοικία όπου κατοικούσε η Άννα Μίσκο, 36 ετών, στη συνοικία Ποζνιάκι. Η γυναίκα είπε ότι δεν ανέμενε τέτοιους βομβαρδισμούς, τόσο σύντομα μετά τη μαζική ρωσική επίθεση της 2ας Ιουλίου, από την οποία σκοτώθηκαν 31 άνθρωποι στο Κίεβο.
«Αλλά δεν αγνοούμε τους συναγερμούς. Έχω ένα παιδί και πάντα κατεβαίνουμε στο υπόγειο», είπε. Αυτή τη φορά πιστεύει ότι επέζησε «από θαύμα» επειδή οι πρώτοι όροφοι του κτιρίου χτυπήθηκαν.
The death toll in Kyiv has surpassed 15. At least 56 people injured, and others remain trapped under the rubble. Another 7 people were killed in the suburbs of Kyiv. Russia launched the attack just one day before the NATO summit in Ankara, targeting residential neighborhoods. pic.twitter.com/JlXX6z5KRV
— Ostap Yarysh (@OstapYarysh) July 6, 2026
Στη συνοικία Ποντίλσκι, δημοσιογράφοι του AFP είπαν ότι είδαν ένα συγκρότημα κατοικιών με μια τεράστια τρύπα στους επάνω ορόφους.
Στο Βισνένε, στα προάστια του Κιέβου, οι νεκροί είναι 7, ωστόσο τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να αναζητούν θύματα στα χαλάσματα. Οι διασώστες ανέφεραν επίσης ότι «μια κατοικημένη ζώνη ερευνάται για τον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών», χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Περισσότεροι από 600 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τη ζώνη αυτή, επειδή υπάρχει κίνδυνος έκρηξης.
Ο ρωσικός στρατός λέει ότι τα πλήγματα αυτά ήταν «αντίποινα» για εκείνα που εξαπέλυσε η Ουκρανία στο ρωσικό έδαφος και διαβεβαιώνει ότι πλήττει μόνο στόχους που συνδέονται με τον στρατό ή με τον ουκρανικό ενεργειακό τομέα.
Σύμφωνα με την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας, η Μόσχα εξαπέλυσε 68 πυραύλους και 351 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εκ των οποίων αναχαιτίστηκαν 37 και 326 αντιστοίχως.
