Τυνησία: Υποστηρικτές του Προέδρου διαδήλωσαν σήμερα, κατά των καταγγελιών για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα»

Τυνησία: Υποστηρικτές του Προέδρου διαδήλωσαν σήμερα, κατά των καταγγελιών για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα»

Xιλιάδες υποστηρικτές του προέδρου της Τυνησίας Καϊς Σαϊέντ διαδήλωσαν σήμερα στην πρωτεύουσα Τύνιδα, για να δείξουν την υποστήριξή τους, στην επιλογή του να διαλύσει το κοινοβούλιο, αλλά και στις υποσχέσεις του, για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος.

Εντούτοις, η επικριτές του, χαρακτηρίζουν τις ενέργειες αυτές, ως «πραξικόπημα».

Η διαδήλωση στην κεντρική Τύνιδα πραγματοποιήθηκε σε αντίδραση για τις διαδηλώσεις που έγιναν τα δύο προηγούμενα Σαββατοκύριακα στην πρωτεύουσα, κατά των ενεργειών του Σαϊέντ. Αναμένεται ότι η σημερινή διαδήλωση θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Τυνησίας και πλακάτ κατά του Κόμματος Ενάντα, ενός μετριοπαθούς ισλαμικού κόμματος, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στο κοινοβούλιο και έχει δράσει ως ο κύριος πολιτικός ανταγωνιστής του Σαϊέντ.

«Ζητούμε από τον πρόεδρο να διαλύσει το κοινοβούλιο και να αποδώσει ευθύνες σε αυτούς που έκαναν τους ανθρώπους να υποφέρουν για μία δεκαετία» δήλωσε ο Σάλεμ Ατζουντί, ένας από τους διαδηλωτές.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος οδήγησε την Τυνησία σε μία συνταγματική κρίση τον Ιούλιο, μέσω της αναστολής λειτουργίας του εκλεγμένου κοινοβουλίου, απαλλάσσοντας τον πρωθυπουργό από τα καθήκοντά του και αναλαμβάνοντας εκτελεστική εξουσία.

Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα, αγνόησε το μεγαλύτερο μέρος των διατάξεων του συντάγματος, δηλώνοντας ότι μπορεί να ψηφίσει νομοθεσία με προεδρικά διατάγματα, θέτοντας σε αμφισβήτηση τον εκδημοκρατισμό της Τυνησίας, μετά την επανάσταση του 2011, η οποία πυροδότησε την «Αραβική Άνοιξη» με εξεγέρσεις σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο.

Η παρέμβαση του Σαϊέντ ακολούθησε χρόνια οικονομικής στασιμότητας και πολιτικής παραλυσίας, με την κατάσταση να επιδεινώνεται από την επιβολή λοκντάουν την προηγούμενη χρονιά και τις συνθήκες φτώχειας να εξαπλώνονται.

Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο δύσκολη από την αργή εξέλιξη της εκστρατείας εμβολιασμού και τις διαδηλώσεις που έγιναν στους δρόμους.

Πρόεδρος Τυνησίας: Η χώρα μου κυβερνάται από μια μαφία

Ποια... δημοκρατική πορεία της Τυνησίας σταμάτησε ο πρόεδρος της;