Το «πράσινο φως» έδωσε ο Γερμανός καγκελάριος, Φρίντριχ Μέρτς στο Κίεβο για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας, μία εξέλιξη που μπορεί να πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις από τη Μόσχα.
«Δεν υπάρχουν πλέον περιορισμοί βεληνεκούς για τα όπλα που προμηθεύτηκαν στην Ουκρανία. Ούτε από τους Βρετανούς, ούτε από τους Γάλλους, ούτε από εμάς. Ούτε από τους Αμερικανούς», δήλωσε ο Μερτς σε εκδήλωση του γερμανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα WDR.
«Με άλλα λόγια, η Ουκρανία μπορεί πλέον να υπερασπιστεί τον εαυτό της, ακόμη και επιτιθέμενη σε στρατιωτικές θέσεις στη Ρωσία, για παράδειγμα. Δεν ήταν σε θέση να το κάνει αυτό μέχρι πρότινος. Με πολύ λίγες εξαιρέσεις, δεν το έκανε ούτε αυτό μέχρι πριν από λίγο καιρό», εξήγησε ο Μερτς.
Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο χαρακτήρισε ως «επικίνδυνη» την απόφαση των συμμάχων της Ουκρανίας να άρουν την απαγόρευση του Κιέβου να εκτοξεύει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χτύπησε την ανακοίνωση του Μερτς τη Δευτέρα, λέγοντας ότι η άρση των περιορισμών είναι «μάλλον επικίνδυνη», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας TASS.
«Εάν ληφθούν τέτοιες αποφάσεις, θα είναι απολύτως αντίθετες με τις φιλοδοξίες μας για την επίτευξη πολιτικής διευθέτησης και τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε αυτό το πλαίσιο», δήλωσε, σύμφωνα με το TASS.
Όπως υπενθυμίζει το CNN, η Ρωσία έχει στο παρελθόν απειλήσει ανοιχτά ότι οποιαδήποτε άρση των περιορισμών στα όπλα μεγάλου βεληνεκούς θα σήμαινε πόλεμο με το ΝΑΤΟ.
Άλλωστε, ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει τη Δύση ότι η Μόσχα θα θεωρούσε οποιαδήποτε επίθεση υποστηριζόμενη από μια πυρηνική δύναμη ως κοινή επίθεση - και ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν χτυπηθεί με συμβατικούς πυραύλους.
Η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων ήταν μια σημαντική κλιμάκωση της ρητορικής του Κρεμλίνου - αν και δεν έκανε πράξη την απειλή μόλις το Κίεβο άρχισε να χρησιμοποιεί πυραύλους βρετανικής και αμερικανικής κατασκευής για να πλήξει εντός της ρωσικής επικράτειας.
Πύραυλος ATACMS, Πηγή: John Hamilton/Exército dos EUA via AP, Arquivo
Οι βασικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας είχαν στο παρελθόν αντισταθεί στα αιτήματα της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει όπλα που προμήθευε η Δύση βαθιά μέσα στη Ρωσία. Αυτό άλλαξε στα τέλη του περασμένου έτους, όταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε το «οκ» στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα προμηθευόμενα από τις ΗΠΑ τακτικού τύπου πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς του στρατού, ή ATACMS, εντός της Ρωσίας.
Ωστόσο, και αυτή ήταν μια αμφιλεγόμενη απόφαση που χρειάστηκε μήνες συζητήσεων για να επιτευχθεί. Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν ακόμη και να παράσχουν τα ATACMS στην Ουκρανία για τα δύο πρώτα χρόνια του πολέμου, παραδίδοντας τους πυραύλους για πρώτη φορά μόνο τον Απρίλιο του 2024.
Ο Μερτς διορίστηκε καγκελάριος πριν από μερικές εβδομάδες - και η δήλωσή του ότι το Βερολίνο θα επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει γερμανικής κατασκευής όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει το εσωτερικό της Ρωσίας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον προκάτοχό του Όλαφ Σολτς, ο οποίος είχε επανειλημμένα απορρίψει τις εκκλήσεις της Ουκρανίας να άρει τους περιορισμούς.
Φρίντριχ Μερτς, Πηγή: AP / Mindaugas Kulbis
Όμως, ο Μερτς δεν είπε αν η Γερμανία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με τους ισχυρούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus - κάτι που είχε υποστηρίξει όταν ο Σολτς ήταν ακόμη στην εξουσία, ανέφερε το Reuters.
Σημειώνεται ότι, τα σχόλια του Μερτς ήρθαν στον απόηχο των επιθέσεων ρεκόρ από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στην Ουκρανία το Σαββατοκύριακο. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αντιμετωπίζει διεθνείς πιέσεις να αποδεχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, μεταξύ άλλων και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει απογοητευτεί όλο και περισσότερο από την αργή πρόοδο των συνομιλιών.
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να επισκεφθεί το Βερολίνο την Τετάρτη, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο διάφορες πηγές.
«Χωρίς πραγματικά ισχυρή πίεση στη ρωσική ηγεσία, αυτή η κτηνωδία δεν μπορεί να σταματήσει», δήλωσε ο Ζελένσκι την Κυριακή.
Ταυτόχρονα, ο Τραμπ τη Δευτέρα εξέφρασε αυξανόμενη απογοήτευση για τον Πούτιν, λέγοντας ότι ο Ρώσος ηγέτης έχει «τρελαθεί εντελώς» - ενώ επέκρινε επίσης τις δηλώσεις του Ζελένσκι.
Η πίεση αυξάνεται επίσης από το εσωτερικό της ρεπουμπλικανικής βάσης του Τραμπ, με αρκετούς βουλευτές να προτρέπουν τον πρόεδρο να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία.