Τι προβλέπει το στρατιωτικό σκέλος

Τι προβλέπει το στρατιωτικό σκέλος

Την παροχή πολεμικού υλικού αλλά και την αποστολή στρατευμάτων στην Λιβύη, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το στρατιωτικό σκέλος της συμφωνίας που υπογράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ της Τουρκίας και της αφρικανικής χώρας, παράλληλα με αυτή της οριοθέτησης των ΑΟΖ των δύο κρατών, που σημειωτέον έχει τύχει ήδη διεθνούς καταδίκης.

Πιο αναλυτικά, το στρατιωτικό σκέλος της συμφωνίας προβλέπει παροχή πολεμικού και στρατιωτικού υλικού από την Τουρκία προς την κυβέρνηση της Τρίπολης, την εκπαίδευση και την τεχνική υποστήριξη των δυνάμεων που ελέγχονται από τον Φαγιέζ αλ-Σάραζ αλλά και ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας σε μία σειρά από στρατιωτικά θέματα. 

Επιπλέον, στα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ιστοσελίδα Νordicmonitor.com, προβλέπεται και η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων από την Τουρκία στη Λιβύη, αν αυτό ζητηθεί από την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει πως η διάρκεια της συμφωνίας θα είναι τα τρία έτη από την ημέρα που θα τεθεί επίσημα σε εφαρμογή, ενώ σύμφωνα με το άρθρο 18 προβλέπεται η επέκτασή του για έναν ακόμη χρόνο.

Πιο αναλυτικά, τονίζεται πως σε περίπτωση που κάποια από τις δύο πλευρές δεν ενημερώσει για τον τερματισμό της, τότε η συμφωνία θα επεκταθεί για έναν ακόμα χρόνο, με το πέρας του οποίου θα χρειαστεί νέα συμφωνία.

Δείτε εδώ ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας μεταφρασμένο στα αγγλικά.

AP PHOTO