Συνομιλία Μακρόν - Μπάιντεν για τις προοπτικές ειρήνης στην Ευρώπη
AP / Susan Walsh
AP / Susan Walsh

Συνομιλία Μακρόν - Μπάιντεν για τις προοπτικές ειρήνης στην Ευρώπη

Στις «προοπτικές» «επιστροφής της ειρήνης στην Ευρώπη» «μακροπρόθεσμα» εστίασαν κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζο Μπάιντεν.

Αμφότεροι, επανέλαβαν «την αποφασιστικότητά τους να προσφέρουν στην Ουκρανία την απαραίτητη στρατιωτική στήριξη, για όσο διάστημα χρειαστεί, ώστε να αποτύχει η ρωσική επιθετικότητα» όπως ανακοίνωσε σήμερα, 8 Μαρτίου, η γαλλική προεδρία, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

Συζήτησαν, επίσης, κυρίως τις εγγυήσεις ασφαλείας που μπορούν να δοθούν στην Ουκρανία. Στόχος, άλλωστε, της γαλλικής διπλωματίας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι να βρεθεί τελικά μια λύση στη σύγκρουση έπειτα από διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. Ο Μακρόν έχει δεχθεί συχνά επικρίσεις από αυτούς –κυρίως την Ουκρανία και τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης– που θεωρούν πρόωρο να γίνεται λόγος για διαπραγματεύσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αμερικανική βιομηχανική πολιτική

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, Μακρόν και Μπάιντεν αναφέρθηκαν και στην αμερικανική βιομηχανική πολιτική, την οποία ο Γάλλος πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει «υπερβολικά επιθετική» έναντι της Ευρώπης κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον στο τέλος του 2022.

Ακόμη, συζήτησαν για τη «συνεργασία τους» στην «περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού», καθώς και «τις κοινές προσπάθειες να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας εις βάρος της διεθνούς τάξης», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.