«Stop» στα πλάνα της βρετανικής κυβέρνησης για δημιουργία «κέντρων επιστροφής» παράνομων μεταναστών, τύπου «Ρουάντα» έβαλε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης με τον Βρετανό ομόλογό του Κιρ Στάρμερ κατά την επίσκεψή τoυ στα Τίρανα.
«Μας ρώτησαν διάφορες χώρες αν είμαστε ανοιχτοί σε αυτό, και είπαμε όχι, γιατί είμαστε πιστοί στο γάμο με την Ιταλία και τα υπόλοιπα είναι απλά αγάπη», είπε χαρακτηριστικά ο Ράμα, ξεκαθαρίζοντας πως η συμφωνία ισχύει για την Ιταλία και μόνο.
Ο Στάρμερ δήλωσε ότι θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις συνομιλίες του για τα κέντρα επιστροφής «την κατάλληλη στιγμή». Παράλληλα, αρνήθηκε να κατονομάσει τις εμπλεκόμενες χώρες με τις οποίες έχει συζητήσει- στις οποίες πιστεύεται ότι περιλαμβάνονται η Σερβία, η Βοσνία και η Βόρεια Μακεδονία - αλλά πρόσθεσε: «Την κατάλληλη στιγμή, θα είμαι σε θέση να σας δώσω περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό».
Σε ξεχωριστή ενημέρωση, ο εκπρόσωπός του Βρετανού πρωθυπουργού παρουσίασε περισσότερα σχετικά με το ποιοι θα μπορούσαν να καλυφθούν από οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία.
«Αυτό θα ισχύει για τους ανθρώπους που έχουν εξαντλήσει όλες τις νόμιμες οδούς για να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά προσπαθούν να καθυστερήσουν, χρησιμοποιώντας διάφορες νομικές τακτικές, είτε πρόκειται για την απώλεια των εγγράφων τους είτε για άλλες τακτικές για να ματαιώσουν την απομάκρυνσή τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.
«Σύμφωνα με αυτές τις προτάσεις, θα απομακρύνονται σε μια ασφαλή τρίτη χώρα, ενώ θα περιμένουν νέα έγγραφα για να διασφαλιστεί ότι δεν θα έχουν την ευκαιρία να δυσκολέψουν την απομάκρυνσή τους».
Όταν ανέλαβε την εξουσία, πέρυσι τον Ιούλιο, ο Στάρμερ εγκατέλειψε το αμφιλεγόμενο σχέδιο της προηγούμενης, συντηρητικής κυβέρνησης, να απελάσει αιτούντες άσυλο και μετανάστες στη Ρουάντα, όπου θα παρέμεναν μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους.
Η ηγέτιδα των Συντηρητικών Κέμι Μπάντενοχ σχολίασε στην πλατφόρμα Χ ότι το σχέδιο του Στάρμερ είναι «πιο αδύναμο» από αυτό που εγκαταλείφθηκε. «Δεν θα σταματήσει τις λέμβους. Οι άνθρωποι θα δοκιμάζουν την τύχη τους, γνωρίζοντας ότι μπορεί να μείνουν στο ΗΒ εφόσον τους χορηγηθεί άσυλο», εξήγησε.
Για τον Ενβέρ Σάλομον, τον γενικό διευθυντή του Refugee Council, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που βοηθά πρόσφυγες, αυτά τα «κέντρα επιστροφής» είναι «απάνθρωπα» και «ανεφάρμοστα». Ο επαναπατρισμός των ανθρώπων που δεν έχουν το δικαίωμα να μείνουν στο ΗΒ θα πρέπει να γίνει με «συντεταγμένο και ανθρωπιστικό» τρόπο για να είναι αποτελεσματικός, πρόσθεσε.
Ο Στάρμερ έχει δεσμευτεί ότι θα μειώσει τη μετανάστευση (νόμιμη και παράνομη) στο ΗΒ. Την Δευτέρα ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων, όπως την αλλαγή των προϋποθέσεων για να αποκτά κάποιος την υπηκοότητα αλλά και τον τερματισμό των προσλήψεων φροντιστών ηλικιωμένων από το εξωτερικό.
Όσον αφορά την παράτυπη μετανάστευση, υπόσχεται ότι θα καταπολεμήσει τα δίκτυα διακινητών, ωστόσο οι αφίξεις ανθρώπων που διαπλέουν τη Μάγχη με μικρά πλοιάρια αυξάνονται συνεχώς. Περίπου 36.800 έφτασαν πέρυσι στην Αγγλία – στην πλειονότητά τους ήταν Αφγανοί, Σύροι και Ιρανοί.
Οι αιτήσεις για χορήγηση ασύλου τριπλασιάστηκαν τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία, φτάνοντας τις 84.200 το 2024, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.