Μετά το πέρας της εκτός προγράμματος, δεύτερης μέσα σε 24 ώρες κατ’ ιδίαν συνάντησης των Τραμπ και Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο, δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν.
Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, ανέφερε ότι η συνάντηση επικεντρώθηκε στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των ομήρων και την εκεχειρία στη Γάζα, πραγματοποιήθηκε επισκόπηση των επαφών που προφανώς βρίσκονται σε εξέλιξη με το Ιράν, σύμφωνα με την DW.
Συζητήθηκαν επίσης οι πιθανότητες να υπογραφούν νέες «Συμφωνίες του Αβραάμ», που θα εξομαλύνουν τις διπλωματικές σχέσεις του Ισραήλ με άλλες χώρες της περιοχής.
Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «η πρόοδος που σημειώνεται στις συνομιλίες της Ντόχα οφείλεται στην εντατικοποίηση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων επί του πεδίου», ενώ ως προς το Ιράν, αρκέστηκε να πει ότι Ισραήλ και ΗΠΑ αποτίμησαν την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τον πρόσφατο «Πόλεμο των 12 Ημερών».
Το μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Νετανιάχου καταδεικνύει ότι τις τελευταίες ώρες σημειώνεται έντονη διπλωματική κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι τα εκκρεμή ζητήματα βαίνουν προς διευθέτηση.
Διαφωνίες που εμποδίζουν την εκεχειρία
Παρότι ο ειδικός Αμερικανός απεσταλμένος Στίβεν Γουίτκοφ διατηρεί το θετικό momentum με αισιόδοξες δηλώσεις, πηγές της λιβανικής εφημερίδας Αλ-Αχμπάρ επισημαίνουν ότι τέσσερα βασικά σημεία διαφωνίας διατηρούν στάσιμες τις επαφές στο Κατάρ.
Συγκεκριμένα, η Χαμάς ζητά η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας να πραγματοποιείται αποκλειστικά από τον ΟΗΕ και όχι από την αμερικανική οργάνωση GHF. Το Ισραήλ κατηγορεί την Χαμάς ότι δεν παραδίδει ονομαστικό κατάλογο των δέκα ζωντανών ομήρων που θα απελευθερωθούν, ενώ η Χαμάς ζητά να έχει ρόλο στη σύνταξη του καταλόγου των Παλαιστινίων κρατουμένων που θα αποφυλακιστούν.
Παράλληλα, διατηρούνται οι διαφωνίες ως προς το εύρος της εκ νέου αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από περιοχές του θύλακα, αλλά και ποιες εγγυήσεις παρέχουν οι ΗΠΑ προς την Χαμάς, βάσει των οποίων το Ισραήλ δεν θα ανανεώσει τις επιχειρήσεις του αμέσως μετά το πέρας της δίμηνης εκεχειρίας. Εντύπωση προκαλεί η αναφορά ότι το Κατάρ ήδη απέστειλε ειδική αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον για να αρθούν τα πολλά αδιέξοδα.
Παρασκηνιακά μηνύματα από Δαμασκό και Ριάντ
Από την άλλη, παράλληλη κινητικότητα παρατηρείται και στις υπόλοιπες πρωτεύουσες της περιοχής. Μέλος της σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας δήλωσε υπό τον όρο της ανωνυμίας στην κρατική ισραηλινή τηλεόραση ότι το Ριάντ εκτιμά πως «η εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ-Συρίας θα αποτελέσει πρόκριμα για την περαιτέρω διεύρυνση των 'Συμφωνιών Αβραάμ'».
Αναφερόμενος ειδικότερα στην Γάζα «της επόμενης μέρας», ο ίδιος αξιωματούχος επισημαίνει ότι «θα πρέπει κάποια στιγμή να περιληφθεί στο κάδρο με κάποιο τρόπο και η Παλαιστινιακή Αρχή» - δήλωση που έχει επανειλημμένα ακουστεί από επίσημα κυβερνητικά χείλη του βασιλείου.
Τέλος, ευρέως σχολιάζεται στο Ισραήλ δήλωση του Σύρου γιατρού και ακτιβιστή, Σάντι Μαρτίνι, ο οποίος είναι επικεφαλής της οργάνωσης Multifaith Alliance. Κατά τη διάρκεια σημερινής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στο ισραηλινό κοινοβούλιο, ο Μαρτίνι δήλωσε ότι, σε πρόσφατη κατ’ ιδίαν συνάντησή του στη Δαμασκό, ο Σύρος ΠρόεδροςΑλ-Σάρα του διεμήνυσε ότι «η ευκαιρία για εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ παρουσιάζεται μία φορά στα εκατό χρόνια», προσθέτοντας ότι «το παράθυρο ευκαιρίας για κάτι τέτοιο δεν θα είναι για πάντα ανοικτό».