Σουηδός πρωθυπουργός: Αυξάνεται η πιθανότητα η Φινλανδία να ενταχθεί πρώτη στο ΝΑΤΟ
shutterstock
shutterstock

Σουηδός πρωθυπουργός: Αυξάνεται η πιθανότητα η Φινλανδία να ενταχθεί πρώτη στο ΝΑΤΟ

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε ότι η πιθανότητα να ενταχθεί η Φινλανδία στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ πριν από τη Σουηδία έχει αυξηθεί, αν και η ένταξη της Σουηδίας είναι θέμα χρόνου.

Η Σουηδία και η Φινλανδία ζήτησαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πέρυσι, αλλά αντιμετώπισαν αντιρρήσεις από την Τουρκία, η οποία λέει ότι οι δύο χώρες φιλοξενούν μέλη τρομοκρατικών ομάδων που θεωρεί τρομοκρατικές. Οι χώρες επανέλαβαν τις συνομιλίες για τη διαδικασία στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα.

Η Άγκυρα έχει καταστήσει σαφές ότι έχει μεγαλύτερες αντιρρήσεις όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας από ό,τι της Φινλανδίας και ο Κρίστερσον  δήλωσε ότι η θέση της Τουρκίας στο θέμα αυτό εξακολουθεί να παραμένει, πράγμα που σημαίνει ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες μπορεί να μην ενταχθούν μαζί, όπως προτιμούν.

«Αυτό που συναντήσαμε τις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι η πιθανότητα να συμβεί αυτό σε διαφορετικές χρονικές στιγμές έχει αυξηθεί», δήλωσε  ο Κρίστερσον σε συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη πριν αναχωρήσει για επίσκεψη στη Γερμανία.

«Στο τέλος της ημέρας, το θέμα δεν είναι αν η Σουηδία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά πότε».