Ένα από τα κυριότερα ορόσημα του άλλοτε επιχειρηματικά εύρωστου Σουδάν, ένας ουρανοξύστης που δέσποζε πάνω από τον ποταμό Νείλο και στέγαζε την έδρα μιας μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας, έχει μετατραπεί σε φλεγόμενο ερείπιο εν μέσω σφοδρών μαχών μεταξύ αντίπαλων στρατιωτικών παρατάξεων στην πρωτεύουσα.
A major fire erupts at the Greater Nile Petroleum Operating Company Tower in the capital of #Khartoum as Sudan grapples with a 5-month-long conflict between the Sudanese army (#SAF) and the Rapid Support Forces (#RSF). pic.twitter.com/d3RTMlebCp
— The Sudan Times (@thesudantimes) September 17, 2023
Τα κεντρικά γραφεία της Greater Nile Petroleum Operating Company, ένας επιβλητικός ουρανοξύστης με καμπύλες που περιστρεφόταν με ένα πηνίο από μέταλλο, χτίστηκε κατά τη διάρκεια μιας άνθησης του πετρελαίου πριν το Νότιο Σουδάν ανακηρύξει την ανεξαρτησία του το 2011 και ήταν μια από τις πιο δαπανηρές κατασκευές του Σουδάν.
Φλόγες και καπνός υψώθηκαν από το κτίριο σε μια οικονομική συνοικία του Χαρτούμ, κοντά στη συμβολή του Γαλάζιου και του Λευκού Νείλου και σε περιοχές που πολεμούν ο στρατός του Σουδάν και οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF).
Δεν είναι σαφές τι προκάλεσε την πυρκαγιά που κατέκαψε τον πύργο από το Σάββατο. Οι RSF κατηγόρησαν τον στρατό ότι τον έβαλε στο στόχαστρο μαζί με άλλα σημαντικά κτίρια εν μέσω των προσπαθειών να εκδιώξουν παραστρατιωτικούς μαχητές από θέσεις που κατείχαν σε όλη την πρωτεύουσα στις αρχές της σύγκρουσης.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Σουδάν, το οποίο συντάσσεται με τον στρατό, εξέδωσε ανακοίνωση τη Δευτέρα στην οποία κατηγορεί τις RSF ότι έβαλαν φωτιά σε "έναν αριθμό σημαντικών οικονομικών ιδρυμάτων και εμπορικών κτιρίων" τις τελευταίες δύο ημέρες, αλλά δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον πύργο.
Ο πόλεμος μεταξύ του στρατού και των RSF ξέσπασε στα μέσα Απριλίου, όταν οι εντάσεις που συνδέονται με ένα υποστηριζόμενο από τη διεθνή κοινότητα σχέδιο για πολιτική μετάβαση ξεχείλισαν, τέσσερα χρόνια μετά την ανατροπή του μακροχρόνιου κυβερνήτη Ομάρ αλ Μπασίρ κατά τη διάρκεια λαϊκής εξέγερσης.
Η σύγκρουση έχει προκαλέσει εκτεταμένες συγκρούσεις, λεηλασίες και ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων στο Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις, οδηγώντας περισσότερους από 5 εκατ.