Σιτηρά Μαύρης Θάλασσας: Παράταση στη συμφωνία, διαφωνία στη διάρκεια
AP Photo/Gideon Maundu, File
AP Photo/Gideon Maundu, File

Σιτηρά Μαύρης Θάλασσας: Παράταση στη συμφωνία, διαφωνία στη διάρκεια

Στην παράταση της συμφωνίας που επιτρέπει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, η οποία επρόκειτο να λήξει το Σάββατο, προχώρησαν οι εμπλεκόμενες πλευρές.

Η συμφωνία που είχε επιτευχθεί μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας τον περασμένο Ιούλιο, είχε ανανεωθεί για επιπλέον 120 ημέρες τον Νοέμβριο. Στόχος η καταπολέμηση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που τροφοδοτήθηκε εν μέρει από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και τον αποκλεισμό της Μαύρης Θάλασσας.

«Η Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, που υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Ιουλίου 2022, παρατάθηκε», ανέφερε ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή τους, ευχαριστώντας την τουρκική κυβέρνηση για τη διπλωματική και επιχειρησιακή υποστήριξη της συμφωνίας.

«Η συμφωνία για τον διάδρομο σιτηρών επρόκειτο να λήξει σήμερα. Ως αποτέλεσμα των συνομιλιών μας με τις δύο πλευρές, εξασφαλίσαμε την παράταση αυτής της συμφωνίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του στο Τσανάκαλε της δυτικής Τουρκίας.

Σημειώνεται πάντως ότι ούτε στην ανακοίνωση του ΟΗΕ ούτε στη δήλωση του Ερντογάν δεν διευκρινίζεται η διάρκεια της νέας συμφωνίας.

Η Ρωσία επιμένει ότι η συμφωνία παρατάθηκε για 60 μέρες, ενώ η Ουκρανία για 120 μέρες.

«Η συμφωνία (Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας) παρατείνεται για 120 ημέρες. Ευγνώμονες στον (γγ του ΟΗΕ Αντόνιο) Γκουτέρες, τον ΟΗΕ, τον πρόεδρο Ερντογάν, τον υπουργό Χουλουσί Ακάρ & όλους τους εταίρους μας για την τήρηση των συμφωνιών», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπάκοφ.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Παρατείνεται η συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας

Συμφωνία για τα σιτηρά: Η Ουκρανία επιμένει σε επέκταση 120 ημερών