Ερντογάν: Παρατείνεται η συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας
AP
AP

Ερντογάν: Παρατείνεται η συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας

H συμφωνία που επιτρέπει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, η οποία επρόκειτο να λήξει το Σάββατο, ανανεώθηκε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρόεδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος όμως δεν αποκάλυψε για πόσο χρονικό διάστημα ισχύει αυτή η παράταση.

«Η συμφωνία για τον διάδρομο των σιτηρών επρόκειτο να λήξει σήμερα. Ως αποτέλεσμα των συνομιλιών μας με τις δύο πλευρές, εξασφαλίσαμε παράταση της συμφωνίας αυτής», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη δυτική πόλη Κανάκκαλε.

Η Ρωσία είχε προηγουμένως ζητήσει την ανανέωση της συμφωνίας μόνο για 60 ημέρες, δηλαδή για τη μισή διάρκεια της προηγούμενης περιόδου ανανέωσης, ενώ η Ουκρανία επέμενε σε ανανέωση 120 ημερών.

Τα Ηνωμένα Έθνη επιβεβαίωσαν τον Ερντογάν αφού ανακοίνωσαν ότι «η συμφωνία που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών της Ουκρανίας από διάφορα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας παρατάθηκε» χωρίς όμως να διευκρινίσουν τη διάρκεια της ανανέωσης.

Ο υπουργός υποδομών της Ουκρανίας δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή ανανεώθηκε για 120 μέρες.

«(Η συμφωνία της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας) παρατείνεται για 120 ημέρες», έγραψε ο Κουμπράκοφ στο Twitter.

«Ευγνώμονες στον (Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο) Γκουτέρες, (τον) ΟΗΕ, τον πρόεδρο Ερντογάν, τον υπουργό Χουλουσί Ακάρ & όλους τους εταίρους μας για την τήρηση των συμφωνιών», πρόσθεσε.

Το σύμφωνο με τη Ρωσία και την Ουκρανία συνήφθη με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας τον Ιούλιο -και ανανεώθηκε για άλλες 120 ημέρες τον Νοέμβριο- για την καταπολέμηση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που τροφοδοτήθηκε εν μέρει από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022 στην Ουκρανία και τον αποκλεισμό της Μαύρης Θάλασσας.

Διαβάστε επίσης:

Συμφωνία για τα σιτηρά: Η Ουκρανία επιμένει σε επέκταση 120 ημερών