Σε κοινή πλεύση Ρωσία και Κίνα - Μεγαλώνει το χάσμα με τη Δύση
AP
AP

Σε κοινή πλεύση Ρωσία και Κίνα - Μεγαλώνει το χάσμα με τη Δύση

Η Κίνα και η Ρωσία βρίσκονται στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα, καθώς και οι δύο χώρες προσπαθούν να εμβαθύνουν τους δεσμούς τους, καθώς το χάσμα με τη Δύση, σε γεωπολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό μέτωπο, φαίνεται να μεγαλώνει, σύμφωνα με αναλυτές.

Η τριήμερη κρατική επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα, χαιρετίστηκε από τους προέδρους της Κίνας και της Ρωσίας ως αποτέλεσμα σταθερών και συνεργατικών σχέσεων μεταξύ των δύο ηγετών και των αντίστοιχων εθνών τους και έρχεται μετά από αποφασιστική προσπάθεια, την τελευταία δεκαετία για την ενίσχυση των διπλωματικών, αμυντικών και εμπορικών δεσμών.

Πριν από την επίσκεψη, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σε άρθρο ότι «σε αντίθεση με ορισμένες χώρες που διεκδικούν ηγεμονία και φέρνουν διχόνοια στην παγκόσμια αρμονία, η Ρωσία και η Κίνα χτίζουν κυριολεκτικά και μεταφορικά γέφυρες», ενώ ο Κινέζος ομόλογός του ανταπέδωσε τη χάρη, λέγοντας στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «πεπεισμένος ότι η επίσκεψη θα είναι γόνιμη και θα δώσει νέα ώθηση στην υγιή και σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-Ρωσίας».

Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα είναι κάτι σαν πολιτικό πραξικόπημα για τη Ρωσία, δεδομένου ότι έρχεται σε μια στιγμή που η Ρωσία έχει λίγους ισχυρούς φίλους στη διεθνή σκηνή και λίγα να δείξει για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει ελάχιστη απτή πρόοδο παρά τις μάχες ενός έτους και μια σε μεγάλο βαθμό απομονωμένη Μόσχα συνεχίζει να εργάζεται υπό το βάρος των διεθνών κυρώσεων. Ταυτόχρονα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν την Παρασκευή, με τον ισχυρισμό ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η Κίνα και η Ρωσία μοιράζονται από καιρό παρόμοιους γεωπολιτικούς στόχους, όπως η επιθυμία να δουν αυτό που αποκαλούν «πολυπολικό κόσμο» και τον περιορισμό της στρατιωτικής ισχύος του ΝΑΤΟ, που τις ενώνουν. Και ίσως η πιο σημαντική κοινή άποψη από όλες είναι η αμοιβαία, μακροχρόνια δυσπιστία τους προς τη Δύση.

Μια συρροή πρόσφατων γεγονότων - από τον πόλεμο στην Ουκρανία έως τους δυτικούς περιορισμούς στις εξαγωγές τεχνολογίας ημιαγωγών στην Κίνα και, πρόσφατα, μια συμφωνία πυρηνικών υποβρυχίων μεταξύ των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας που εξόργισε το Πεκίνο - βοήθησε μόνο στο να φέρει τις χώρες ακόμη πιο κοντά.

Ο παράγοντας Ουκρανία

Τόσο για την Κίνα όσο και για τη Ρωσία, ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ταυτόχρονα μια πρόκληση για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και ένας τρόπος να υπονομευθεί, σημειώνουν οι αναλυτές.

Η Κίνα δεν υποστηρίζει ανοιχτά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά αρνήθηκε επίσης να καταδικάσει την εισβολή. Αντίθετα, έχει επικρίνει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» στο ζήτημα της Ουκρανίας . Επιδίωξε επίσης να δημιουργήσει μια θέση για τον εαυτό της ως ειρηνοποιό, καλώντας και τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν για κατάπαυση του πυρός και να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για συνομιλίες.

Στα παρασκήνια, η Δύση ανησυχεί ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να παράσχει φονικά όπλα στη Ρωσία για να μπορέσει να κερδίσει το πάνω χέρι στην Ουκρανία. Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν επισημάνει ότι οποιαδήποτε κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση θα ήταν μια κόκκινη γραμμή και ότι, εάν το Πεκίνο την υπερβεί, θα υπάρξουν «συνέπειες» με τη μορφή κυρώσεων στην Κίνα.

Η Κίνα αρνήθηκε ότι σχεδιάζει να βοηθήσει στρατιωτικά τη Μόσχα, αλλά οι αναλυτές λένε ότι το Πεκίνο ανησυχεί για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η Κίνα θεωρεί μια ρωσική αποτυχία στην Ουκρανία ως απειλή, δεδομένου ότι θα έχει επιπτώσεις και στο Πεκίνο.

Τεχνικοί και εμπορικοί πόλεμοι

Ενώ η πιθανή στρατιωτική βοήθεια προς τη Ρωσία είναι κάτι που η Δύση πρέπει να παρακολουθήσει στενά, το βάθος και το εύρος της πίστης της Κίνας προς τη Μόσχα θεωρείται πεπερασμένο, με το Πεκίνο πιθανότατα απρόθυμο να διακινδυνεύσει μεγάλες κυρώσεις στην οικονομία του μόνο και μόνο για να βοηθήσει τη Ρωσία.

Ενώ η Ρωσία μπορεί να προσφέρει στην Κίνα μια βολική εμπορική και διπλωματική συνεργασία καθώς άλλες διαδρομές προς τις δυτικές αγορές φαίνονται όλο και πιο ευάλωτες, οι αναλυτές σημειώνουν ότι η σχέση μεταξύ Κίνας και Ρωσίας είναι ανισόρροπη.

«Η Κίνα δεν χρειάζεται πραγματικά τη Ρωσία», δήλωσε στο CNBC ο Christopher Granville, διευθύνων σύμβουλος παγκόσμιας πολιτικής έρευνας στην TS Lombard. «Η Ρωσία είναι μια πολύ μικρή οικονομία σε σύγκριση με την Κίνα, με εξαίρεση ορισμένα πολύ συγκεκριμένα πράγματα, όπως οι εξαγωγές υδρογονανθράκων και ορισμένες πτυχές των στρατιωτικών της βιομηχανιών», σημείωσε.

Διαβάστε ακόμα: Πού αποβλέπει η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα;