Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση με πυραύλους τη νύχτα στη νοτιοανατολική περιοχή Zαπορίζια, τρεις τραυματίστηκαν σε επίθεση στη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο και τρεις τραυματίστηκαν στην Οδησσό, όπως αναφέρουν τοπικοί Ουκρανοί αξιωματούχοι που επικαλείται το Reuters.
«Αυτή τη στιγμή, τέσσερα θύματα έχουν βρεθεί κάτω από τα ερείπια. Οι ταυτότητές τους εξακριβώνονται», έγραψε στο Telegram o επικεφαλής της τοπικής διοίκησης, Ολεξάντρ Στάρουχ
Η πόλη-λιμάνι της Οδησσού της νότιας Ουκρανίας χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση «νότου» της Ουκρανίας.
Η Ukrinform ανέφερε επίσης ότι εκρήξεις ακούστηκαν σε πόλη στον ποταμό Δνείπερο στην κεντρική Ουκρανία, όπου έχουν αναφερθεί διακοπές ρεύματος.
Τουλάχιστον 14 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα κορίτσι, τραυματίστηκαν σε επίθεση στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο την Πέμπτη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης, Βαλέντιν Ρεζνίτσενκο.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δημοσίευσε ένα βίντεο στη σελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έδειχνε ένα αυτοκίνητο να περνά, προτού μια μεγάλη βολίδα εκραγεί λίγο πιο πάνω στο δρόμο.
Ο Ρεζνιτσένκο, κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντνιπροπετρόφσκ, δήλωσε ότι μια μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε μετά από χτυπήματα στον Δνείπερο που έπληξαν έναν βιομηχανικό στόχο.
Νέα πλήγματα σε υποδομές
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ δήλωσε ότι νέα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα την Πέμπτη στόχευαν εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου και εργοστάσιο πυραύλων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax Uktraine.
«Πύραυλοι πετούν πάνω από το Κίεβο αυτή τη στιγμή. Τώρα βομβαρδίζουν την παραγωγή φυσικού αερίου μας (εγκαταστάσεις), βομβαρδίζουν τις επιχειρήσεις μας στο Ντνίπρο και στο Γιουζμάς (εργοστάσιο πυραύλων)», είπε σε συνέδριο.
Μάχες στο Ντονέτσκ
Παράλληλα, σφοδρές μάχες μαίνονται στην ανατολική επαρχία Ντονέτσκ, περιλαμβανομένων των πόλεων Παβλίβκα, Βούχλενταρ, Μαριάνκα και Μπάχμουτ, όπως δήλωσε ο Ολέξι Αρεστόβιτς σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.
Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από την πόλη της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την ουκρανική αντεπίθεση.

«Αυτά τα στρατεύματα τώρα έχουν ανακατευθυνθεί εν μέρει από την περιοχή της Χερσώνας και αναπτύσσονται για την απελευθέρωση του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ», εξήγησε ο ίδιος.
Ο Αρεστόβιτς πρόσθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις που αποχώρησαν από τη Χερσώνα έχουν επίσης εξαπολύσει επίθεση στη νότια επαρχία Ζαπορίζια και ενδέχεται να σχεδιάζουν να επιτεθούν και στο Χάρκοβο, στα βόρεια, από όπου είχαν απωθηθεί από τους Ουκρανούς.
Δεκάδες πτώματα στη Χερσώνα
Καθώς μαίνονται οι μάχες, ερευνητές εντόπισαν 63 πτώματα με σημάδια βασανιστηρίων στην περιοχή της Χερσώνας, μετά την αποχώρηση των Ρώσων από εκεί, όπως ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών.
Ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι δήλωσε ότι «η έρευνα έχει μόλις ξεκινήσει, οπότε θα εντοπιστούν πολλοί περισσότεροι χώροι κράτησης και ταφής».
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι ερευνητές έχουν καταγράψει 436 περιστατικά εγκλημάτων πολέμου στη διάρκεια της ρωσικής κατοχής στη Χερσώνα, ενώ μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί ένδεκα χώροι κράτησης, περιλαμβανομένων τεσσάρων όπου γίνονταν βασανιστήρια.
