Ρωσία: Γερμανία, Δανία και Σουηδία συγκαλύπτουν τον δράστη των εκρήξεων στους Nord Stream
Guardia Costera de Suecia vía AP, archivo
Guardia Costera de Suecia vía AP, archivo

Ρωσία: Γερμανία, Δανία και Σουηδία συγκαλύπτουν τον δράστη των εκρήξεων στους Nord Stream

Η Μόσχα καλεί τους πρεσβευτές της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Δανίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί αναφορικά με την καθυστέρηση στην έρευνα για τους υπεύθυνους των εκρήξεων στους αγωγούς αερίου Nord Stream, το 2022.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας μάλιστα σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «πλήρη αποτυχία αποτελεσμάτων», κατηγορώντας τις τρεις χώρες ότι καθυστερούν εσκεμμένα και ότι προσπαθούν να αποκρύψουν ποιος βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις. Εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον αδιαφανή, όπως τον χαρακτήρισε, τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η έρευνα και την άρνησή της να συνεργαστεί με τη Ρωσία.

«Σημειώθηκε πως οι χώρες αυτές δεν ενδιαφέρονται να καθορίσουν τις πραγματικές συνθήκες αυτής της δολιοφθοράς. Αντίθετα, καθυστερούν τις προσπάθειές τους και προσπαθούν να αποκρύψουν τα ίχνη και τους αληθινούς δράστες του εγκλήματος πίσω από οποίο πιστεύουμε πως βρίσκονται χώρες καλά γνωστές», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι «δεν είναι σύμπτωση πως απίθανες εκδοχές (του τι συνέβη) “διαρρέουν” στα μέσα ενημέρωσης στην προσπάθεια να θολώσουν τα νερά».

Υπενθυμίζεται ότι ανεξήγητες υποθαλάσσιες εκρήξεις προκάλεσαν ρωγμές στον αγωγό Nord Stream 1 και στον άρτι κατασκευασθέντα Nord Stream 2 που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής θάλασσας τον Σεπτέμβριο του 2022.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στις οικονομικές ζώνες της Σουηδίας και της Δανίας και οι δύο χώρες λένε πως οι εκρήξεις ήταν εσκεμμένες, όμως δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει ποιος ευθυνόταν. Οι δύο χώρες και η Γερμανία διεξάγουν έρευνα για το συμβάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) χαρακτήρισαν το συμβάν «πράξη δολιοφθοράς». Η Μόσχα επέρριψε την ευθύνη στη Δύση. Καμία πλευρά δεν έχει δώσει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό της.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως η Μόσχα θα συνεχίσει να προσπαθεί να διασφαλίσει ότι η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία διενήργησαν αντικειμενική, όπως τη χαρακτήρισε, έρευνα με τη συμμετοχή επίσης της Ρωσίας.

Διαβάστε ακόμα:

Η Ρωσία απελαύνει πέντε Σουηδούς διπλωμάτες