Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες σε στενό συντονισμό με Ευρωπαίους ηγέτες αναφορικά με το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης με τη Ρωσία, καθώς και τα ζητήματα που θα μπορούσαν να τεθούν σε συζήτηση όταν διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου της ΕΕ στο πρακτορείο Reuters.
Ο ίδιος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι «η Ε.Ε. δεν είναι μεσολαβητής» και ότι στηρίζει την Ουκρανία στις προσπάθειές της για την επίτευξη «μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης».
Παράλληλα, κύκλοι γύρω από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρουν ότι έχει προγραμματιστεί η πραγματοποίηση «σύντομων επαφών» σε διπλωματικό επίπεδο με τη Ρωσία, με στόχο την έναρξη διαύλων επικοινωνίας που θα επιτρέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να υπερασπιστεί τα «συγκεκριμένα συμφέροντά» της σε ενδεχόμενες μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.
Ευρωπαϊκές πηγές σημειώνουν ότι το τελευταίο διάστημα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τέτοιες σύντομες διπλωματικές επαφές για το άνοιγμα επικοινωνιακών διαύλων, χωρίς ωστόσο να έχει τεθεί επί της ουσίας το περιεχόμενο πιθανών συνομιλιών. Την ίδια ώρα, επισημαίνεται ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει καλέσει την Ευρώπη να αναλάβει «πιο ενεργό ρόλο» στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την προώθηση ειρηνευτικών συνομιλιών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι επαφές με τη Μόσχα αποσκοπούν στη διασφάλιση ότι, σε οποιοδήποτε μελλοντικό σενάριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι σε θέση να προασπίσει τα δικά της συμφέροντα, με την ομάδα Κόστα να θεωρεί «σημαντική» την εκ των προτέρων δημιουργία διπλωματικών διαύλων με τη Ρωσία.
Τέλος, τονίζεται εκ νέου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν είναι μεσολαβητής» και ότι συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία στις προσπάθειές της για την επίτευξη «μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης».
Μακρόν:«Η Ουκρανία προευλάνει, αντιστέκεται και η Ρωσία οπισθοχωρεί»
Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής ότι η ισορροπία δυνάμεων έχει μετατοπιστεί υπέρ της Ουκρανίας στον πόλεμό της με τη Ρωσία, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος. «Η Ουκρανία προευλάνει, αντιστέκεται και η Ρωσία οπισθοχωρεί», τόνισε. Παράλληλα είπε ότι «η επανακινητοποίηση της G7» για την αύξηση της πίεσης στη Ρωσία είναι «εξαιρετικά σημαντική».
«Έχουμε δεσμευτεί να εντείνουμε τις πιέσεις, μεταξύ άλλων μέσω της ενίσχυσης των κυρώσεών μας, και αυτή η επανακινητοποίηση της G7 (...) είναι εξαιρετικά σημαντική», δήλωσε. Όσον αφορά την Ουκρανία, «είναι η πρώτη φορά που παρατηρούμε τέτοια σύγκλιση απόψεων στη G7. Και είναι η πρώτη φορά που καταλήγουμε σε τόσο σαφή συμπεράσματα», εκτίμησε ο Γάλλος πρόεδρος.
Τραμπ: Θα εξεταστεί η επιθυμία της Ουκρανίας να κατασκευάσει αμερικανικούς πυραύλους στην Ευρώπη
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι είχε «εποικοδομητικές συνομιλίες» τόσο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Την ίδια στιγμή, ο Ζελένσκι και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής της G7 στο Εβιάν-λε-Μπεν της Γαλλίας, επιχειρώντας να πείσουν τον Τραμπ ότι η εικόνα στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία έχει βελτιωθεί, λόγω των επιδρομών με drones σε βάθος εντός ρωσικού εδάφους.
Ο Τραμπ αρνήθηκε να τοποθετηθεί στο ερώτημα αν θεωρεί τον Πούτιν περισσότερο υπεύθυνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώνοντας: «Δεν θέλω να σχολιάσω το ζήτημα αυτό, γιατί προσπαθώ να το διευθετήσω και αυτό δεν το κάνει εύκολο».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ουκρανική επιθυμία για παραγωγή αμερικανικών πυραύλων στην Ευρώπη, λέγοντας ότι το θέμα θα εξεταστεί: «Θα ήθελαν να μπορούν να το κάνουν αυτό. Θα το εξετάσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε άλλο σημείο, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν προχώρησε την Τετάρτη σε παράταση της εξαίρεσης από τις κυρώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης, η οποία έληξε τα μεσάνυχτα. Ωστόσο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ δεν διευκρίνισαν αν αυτό συνεπάγεται επαναφορά των κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο.
Κληθείς να απαντήσει αν θα επιβληθούν εκ νέου κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Το εξετάζουμε, βλέπουμε πόσο θα πέσει η τιμή του πετρελαίου, που, πράγματι, καταρρέει».
Μερτς: «Παράθυρο ευκαιρίας για διπλωματία» σχετικά με την Ουκρανία
Για «παράθυρο ευκαιρίας στη διπλωματία», το οποίο «θα μπορούσε σιγά σιγά να ανοίξει» για την Ουκρανία έκανε λόγο την Τρίτη ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, υπογραμμίζοντας ότι το Κίεβο βρίσκεται τώρα «σε νέα θέση ισχύος» και ότι η Ρωσία «δεν μπορεί πλέον να νικήσει στρατιωτικά».
«Παρά τις επιθέσεις που είδαμε χθες το βράδυ, η δυναμική του πολέμου στην Ουκρανία έχει τις τελευταίες ημέρες μετατοπιστεί σημαντικά υπέρ της Ουκρανίας, (…) η οποία βρίσκεται τώρα σε νέα θέση ισχύος. Η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να κερδίσει στρατιωτικά. Επιπλέον, η οικονομία της είναι αποδυναμωμένη», δήλωσε ο καγκελάριος λίγο πριν από την αναχώρησή του για τη Γαλλία, η οποία έως τις 17 Ιουνίου φιλοξενεί τη Σύνοδο Κορυφής της G7 και πρόσθεσε ότι «με τη μέγιστη δυνατή προσοχή και επιφυλακτικότητα, φαίνεται ότι μπορεί σιγά σιγά να ανοίξει ένα παράθυρο για τη διπλωματία και αυτό παρουσιάζει μια ευκαιρία».
Ο κ. Μερτς επισήμανε μάλιστα ότι ως βάση για την έναρξη μιας νέας διπλωματικής προσπάθειας θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν τα πέντε σημεία στα οποία συμφώνησαν πρόσφατα στο Λονδίνο ο ίδιος, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ.
Επιπλέον, ανέφερε, είναι κρίσιμο να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε έναν ισχυρό ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ, «σε διατλαντικό και ευρωπαϊκό ομαδικό πνεύμα», ζήτημα στο οποίο η Γερμανία διαδραματίζει, όπως είπε, σημαντικό ρόλο.
