«Πυρηνική αναγέννηση» από Μακρόν - Σχέδιο για έξι νέους αντιδραστήρες

«Πυρηνική αναγέννηση» από Μακρόν - Σχέδιο για έξι νέους αντιδραστήρες

«Ήρθε η ώρα της πυρηνικής αναγέννησης» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα του θα κατασκευάσει έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες νέας γενιάς (τους λεγόμενους EPR2) και θα εξετάσει το ενδεχόμενο κατασκευής οκτώ επιπλέον, περιγράφοντας την ενεργειακή πολιτική της Γαλλίας για το 2050.

Η απόφαση για την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών ήταν μια «επιλογή προόδου, μια επιλογή εμπιστοσύνης στην επιστήμη και την τεχνολογία», σημείωσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι ο κρατικός ενεργειακός γίγαντας EDF θα λάβει «δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ» για την κατασκευή νέων αντιδραστήρων και ότι ο πρώτος θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία έως το 2035. Η αξία τους εκτιμάται ότι θα ανέρχεται στα 50 δισ. ευρώ.

Οι αντιδραστήρες θα συμπληρωθούν από μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMR) και «καινοτόμους» αντιδραστήρες που παράγουν λιγότερα απόβλητα, με στόχο τα «25 γιγαβάτ νέας πυρηνικής δυναμικότητας έως το 2050», μια [επανάσταση» που δικαιολογείται από την αύξηση των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια.

Παράλληλα, ο Μακρόν  είπε ότι η Γαλλία δεν θα κλείσει κανέναν από τους υπάρχοντες αντιδραστήρες της «εκτός φυσικά για λόγους ασφαλείας» και ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου διυπουργικού οργάνου επιφορτισμένου με την παρακολούθηση της εφαρμογής του σχεδίου.

« Έλαβα δύο ισχυρές αποφάσεις: να παραταθεί η διάρκεια ζωής όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων που μπορούν να παρατείνουν τη λειτουργία τους, χωρίς καμιά υποχώρηση όσον αφορά την ασφάλεια και ότι κανένας πυρηνικός αντιδραστήρας σε κατάσταση παραγωγής δεν θα πρέπει να κλείσει στο μέλλον (...) εκτός αν είναι για λόγους ασφαλείας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι ζήτησε από την γαλλική επιχείρηση ηλεκτρισμού EDF «να μελετήσει τις προϋποθέσεις για την παράταση (λειτουργίας) πέραν των 50 ετών».

Πριν ανακοινώσει νέες πυρηνικές επενδύσεις, ο Μακρόν επέμεινε ότι αυτές θα πρέπει να είναι συμπληρωματικές με τις αυξημένες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Guardian η ατομική ενέργεια παρέχει περίπου το 70% της γαλλικής ηλεκτρικής ενέργειας και η πυρηνική ενέργεια χαμηλού κόστους αποτελεί βασικό πυλώνα της γαλλικής οικονομίας από τη δεκαετία του 1970, αλλά οι πρόσφατες προσπάθειες να κατασκευαστούν αντιδραστήρες νέας γενιάς για να αντικαταστήσουν παλαιότερα μοντέλα έχουν βυθιστεί σε υπερβάσεις κόστους και καθυστερήσεις.

Ακόμα ο Μακρόν ανακοίνωσε μια σημαντική επιτάχυνση στην ανάπτυξη της ηλιακής και υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Είπε ότι η Γαλλία δεν έχει άλλη επιλογή από το να βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στα πυρηνικά και ότι η χώρα θα πρέπει επίσης να καταναλώνει σημαντικά λιγότερη ενέργεια τις επόμενες δεκαετίες.