Πρόστιμο ενός εκατ. ευρώ ημερησίως στην Πολωνία από Δικαστήριο της ΕΕ

Πρόστιμο ενός εκατ. ευρώ ημερησίως στην Πολωνία από Δικαστήριο της ΕΕ

Η Πολωνία καταδικάσθηκε την Τετάρτη να καταβάλλει πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ ημερησίως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επειδή δεν έβαλε τέλος -ως όφειλε- στις δραστηριότητες του πειθαρχικού οργάνου του Ανώτατου Δικαστηρίου, ανακοίνωσε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η συμμόρφωση με τα προσωρινά μέτρα που διατάχθηκαν στις 14 Ιουλίου 2021 είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί σοβαρή και ανεπανόρθωτη βλάβη στην έννομη τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις αξίες στις οποίες βασίζεται η Ένωση, ιδίως σε αυτήν του κράτους δικαίου», τονίζει στην ανακοίνωσή του το Δικαστήριο της ΕΕ.

Η εισαγωγή του θεσμού του πειθαρχικού οργάνου του Ανώτατου Δικαστηρίου, βρέθηκε στο επίκεντρο της δικαστικής μεταρρύθμισης που επιβλήθηκε από την υπερσυντηρητική κυβέρνηση του Κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) που κυβερνά την Πολωνία.

Η επιβολή αυτής της οικονομικής κύρωσης κατά της Βαρσοβίας είχε ζητηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει εκκινήσει σειρά διαδικασιών επί παραβάσει κατά της Πολωνίας για παραβίαση του κράτους δικαίου και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.