Προς εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο - Εξαίρεση για παραδόσεις μέσω αγωγού

Προς εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο - Εξαίρεση για παραδόσεις μέσω αγωγού

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συμφωνήσουν στο ότι το υπό προετοιμασία πακέτο κυρώσεων θα περιλαμβάνει εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, με εξαίρεση τις παραδόσεις που γίνονται μέσω αγωγού. Όμως, μην μπορώντας να συμφωνήσουν σε όλες τις λεπτομέρειες για το εμπάργκο, θα αφήσουν την τελική συμφωνία για το πακέτο κυρώσεων για πιο μετά.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο, καθώς και τα προϊόντα πετρελαίου, που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη μέλη, με μια προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών», αναφέρει το τελευταίο προσχέδιο, σύμφωνα με το Reuters.

Το κείμενο, το οποίο μπορεί να αναθεωρηθεί ξανά, θα επιβεβαιώσει τη συμφωνία για τις θαλάσσιες κυρώσεις πετρελαίου, ενώ για το ρωσικό πετρέλαιο μέσω αγωγών σε Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία, θα μπει κάποια στιγμή αργότερα στις κυρώσεις. Ωστόσο, οι ηγέτες των 27 δεν θα οριστικοποιήσουν τους όρους για αυτήν την προσωρινή εξαίρεση, σύμφωνα με το κείμενο.

Αντίθετα, θα ζητήσουν από διπλωμάτες και υπουργούς να βρουν μια λύση που θα διασφαλίζει τον θεμιτό ανταγωνισμό μεταξύ εκείνων που εξακολουθούν να παίρνουν ρωσικό πετρέλαιο και εκείνων που έχουν αποκοπεί.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοσέπ Μπορέλ, δεν έκρυψε την αισιοδοξία του πως τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής θα καταλήξουν σε συμφωνία για ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου και του εμπάργκο στο πετρέλαιο.

«Αγώνας δρόμου» για συμφωνία 

Διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν τη Δευτέρα σε μια τελευταία προσπάθεια να συμφωνήσουν για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, πριν συναντηθούν οι ηγέτες των 27 αργότερα μέσα στην ημέρα, με στόχο να δείξουν πως υπάρχει σύμπνοια σχετικά με το πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ένας διπλωμάτης έκανε λόγο για «περιορισμένη πρόοδο», με πάρα πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να καθοριστούν ακόμη για να υπάρξει πλήρης συμφωνία. Το θέμα είναι ότι οι ηγέτες των 27 δεν θα έχουν πολλά απτά αποτελέσματα εάν το αδιέξοδο για το εμπάργκο στο πετρέλαιο καθυστερήσει ένα ευρύτερο πακέτο κυρώσεων για τη Ρωσία.

Οι 27 θα δεσμευτούν να επιταχύνουν τις εργασίες για να βοηθήσουν την Ουκρανία να μεταφέρει τα σιτηρά της σε αγοραστές σε όλον τον κόσμο μέσω σιδηροδρόμων και φορτηγών καθώς το ρωσικό ναυτικό έχει μπλοκάρει τις συνήθεις θαλάσσιες διαδρομές αλλά και να λάβει μέτρα για να γίνει πιο γρήγορα η απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.

Σύμφωνα με το προσχέδιο θα διερευνηθούν τρόποι περιορισμού των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής πλαφόν, της μείωσης της γραφειοκρατίας στην ανάπτυξη ΑΠΕ και της επένδυσης στη διασυνοριακή σύνδεση εθνικών ενεργειακών δικτύων.

Σημειώνεται ότι η Σύνοδος Κορυφής θα ξεκινήσει στις 5 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) με πρώτο θέμα την κατάσταση στην Ουκρανία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να επαναλάβουν την ισχυρή οικονομική, πολιτική, ανθρωπιστική και στρατιωτική υποστήριξη της ΕΕ προς τη χώρα.

Όπως υπογραμμίζει στην επιστολή πρόσκλησης προς τους ηγέτες της ΕΕ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, το πλέον "πιεστικό" ζήτημα, είναι η χρηματοοικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία για να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας. Σύμφωνα με ένα σχέδιο συμπερασμάτων, η ΕΕ θα παράσχει στη χώρα περαιτέρω έκτακτη μακροοικονομική βοήθεια με τη μορφή δανείων και επιχορηγήσεων, έως και 9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές αν οι ηγέτες θα δώσουν την τελική έγκρισή τους σήμερα, καθώς η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες για τον τρόπο χρηματοδότησης τον Ιούνιο.

Διαβάστε ακόμα:

Περιορισμένων προσδοκιών η Σύνοδος Κορυφής για την ενέργεια - Γιατί η Αθήνα βάζει χαμηλά τον πήχη