Πουτζδεμόν: Απειλεί να ανατρέψει την κυβέρνηση του Σάντσεθ

Πουτζδεμόν: Απειλεί να ανατρέψει την κυβέρνηση του Σάντσεθ

Το κόμμα του Junts είναι πρόθυμο να αποσύρει την υποστήριξη από την κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ εάν «δεν υπάρξει επαρκής πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, δήλωσε ο ηγέτης του Κάρλες Πουτζδεμόν, στο Politico.

Ο Πουτζδεμόν - το κόμμα του οποίου έδωσε στα μέσα του μήνα ψήφο εμπιστοσύνης στον Σάντσεθ με αντάλλαγμα την αμνήστευση όλων όσοι συμμετείχαν στο αποτυχημένο δημοψήφισμα του 2017 για την ανεξαρτησία της Καταλονίας - είπε ότι οι επτά βουλευτές του Junts, θα ήταν ανοιχτοί στη συνεργασία με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα για την καθαίρεση του Σάντσεθ στα μέσα της θητείας του.

Το Junts θα εξέταζε το ενδεχόμενο μιας πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης Σάντσεθ αν μπορούσε να τα βρει με το Λαϊκό Κόμμα, ώστε να αντικαταστήσει ένας ανεξάρτητος πρωθυπουργός τον ηγέτη των Σοσιαλιστών, είπε ο Πουτζδεμόν. «Αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει το Λαϊκό Κόμμα να κάνει ένα βήμα προς το μέρος μας. Δεν γίνεται να συνεχίσουν να με αντιμετωπίζουν σαν τρομοκράτη». 

Το Politico υπενθυμίζει πως το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές του Ιουλίου στην Ισπανία, αλλά δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Πουτζδεμόν ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, εμφανίστηκε επιφυλακτικός σχετικά με οποιαδήποτε πιθανή σχέση του PP με το Junts.

Όπως είπε σε ισπανικά ΜΜΕ, δεν θα μπορούσε να «αποδεχτεί» τους «όρους» του κόμματος του Πουντζντεμόν επειδή «είναι παράνομοι και αντιβαίνουν στο Σύνταγμα και την ισότητα μεταξύ των Ισπανών».