ΠΟΥ για COVID: Διατηρεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία
Shutterstock
Shutterstock

ΠΟΥ για COVID: Διατηρεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι ο COVID-19 εξακολουθεί να συνιστά κίνδυνο και διατηρεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

Η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης των Διεθνών Υγειονομικών Κανονισμών εξέφρασε την ανησυχία της για τον συνεχιζόμενο κίνδυνο που ενέχει ο COVID-19, όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Η πανδημία βρίσκεται πιθανότατα σε ένα "μεταβατικό σημείο" που εξακολουθεί να χρειάζεται προσεκτική διαχείριση για να "μετριαστούν οι πιθανές αρνητικές συνέπειες", πρόσθεσε ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του.

Έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που ο ΠΟΥ κήρυξε για πρώτη φορά ότι η COVID αντιπροσωπεύει μια παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία. Περισσότεροι από 6,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της επιδημίας, η οποία έχει αγγίξει όλες τις χώρες της Γης, καταστρέφοντας κοινότητες και οικονομίες.

Ωστόσο, η έλευση εμβολίων και θεραπειών έχει αλλάξει σημαντικά την κατάσταση της πανδημίας από το 2020, και ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγιέσους δήλωσε ότι ελπίζει να δοθεί τέλος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης φέτος, ιδίως εάν η πρόσβαση στα αντίμετρα μπορεί να βελτιωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμβουλοι της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ για την κατάσταση της πανδημίας δήλωσαν στο Reuters τον Δεκέμβριο ότι πιθανότατα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να τερματιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με το κύμα λοιμώξεων στην Κίνα μετά την άρση των αυστηρών μέτρων μηδενικής Covid στο τέλος του 2022.