Πώς έχει βαλτώσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Πώς έχει βαλτώσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η ουκρανική αντεπίθεση στον Νότο φαίνεται να έχει μεταβάλει τα σχέδια του Κρεμλίνου για το επόμενο διάστημα. Τα σχεδιαζόμενα δημοψηφίσματα στις περιοχές που έχει θέσει υπό την κατοχή της η Μόσχα αναβλήθηκαν προς το παρών ενώ οι ρωσικές δυνάμεις αναγνωρίζουν πως οι ουκρανικές επιθέσεις δυσκολεύουν την παρουσία τους στην χώρα, μιλώντας για «προβλήματα ασφάλειας».

Ο Σεπτέμβριος ήταν ο μήνας που το Κρεμλίνο σχεδίαζε να κάνει ένα πρώτο βήμα για την πολιτική νομιμοποίηση των εξελίξεων στο έδαφος. Ήταν πολύ πιθανό δηλαδή να ξεκινούσε τις προσπάθειες να ενθυλακώσει τα λάφυρα του πολέμου και να θεσμοθετεί την προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία. Η μέθοδος των δημοψηφισμάτων ήταν εκείνη που φαίνεται να είχε επιλεγεί από το Κρεμλίνο.

Το Κίεβο είχε ξεκαθαρίσει πως σε περίπτωση που η Μόσχα προχωρούσε σε μία τέτοια κίνηση θα έφευγε άμεσα από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα διέκοπτε κάθε επαφή. Ταυτόχρονα, οι ουκρανικές επιθέσεις από τη Χερσώνα μέχρι την Κριμαία φαίνεται να είχαν ως στόχο να αποτρέψουν αυτές τις ρωσικές προσπάθειες. Ακόμα και τα πακέτα στρατιωτικής βοήθειας από τη Δύση και κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι ενδεχομένως αρκετά για να διασφαλίσουν τη νίκη απέναντι στις βαριά εξοπλισμένες ρωσικές δυνάμεις. Ωστόσο, φαίνεται να είναι ικανά να τους δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα.

Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις προετοίμαζαν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στη Χερσώνα, τη Ζαπορίζια, τις επαρχίες του Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, ώστε ενδεχομένως να συμπέσουν με τις περιφερειακές εκλογές στη Ρωσία, τα πλάνα φαίνεται να αναβάλλονται προς το παρών. Στη Χερσώνα άλλωστε οι αυτονομιστές το δήλωσαν δημόσια πως δεν είναι σε θέση να προχωρήσουν στο δημοψήφισμα, έπειτα από τις ουκρανικές επιθέσεις σε καίρια σημεία της περιοχής, αλλά και σε αξιωματούχους που τοποθετήθηκαν στη διοίκηση κατεχόμενων περιοχών.

Το ζήτημα βέβαια αποκτά ακόμα πιο επικίνδυνες διαστάσεις καθώς παραμένει ανοιχτό το παρών και το μέλλον του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, όπου την Τρίτη δημοσιοποιήθηκε η έκθεσή της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ). Η ΔΕΑΕ ζήτησε τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» για να αποφευχθεί κάποιο πυρηνικό ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που είναι υπό ρωσική κατοχή από τον περασμένο Μάρτιο έπειτα από την εισβολή. Η περιπέτεια που έχει ξεκινήσει με την κατάληψη του τότε, συνεχίζεται με τις ρωσικές προσπάθειες να αποσυνδέσουν το εργοστάσιο από το ουκρανικό δίκτυο και να το συνδέσουν πιθανότατα στο ρωσικό, ώστε να το οικειοποιηθούν.

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο πως ουκρανικές επιθέσεις έχουν δημιουργήσει το ζήτημα που απασχολεί σοβαρά τη διεθνή κοινότητα. Ωστόσο, οι Ουκρανοί είναι προσεκτικοί δημόσια, ανακοινώνοντας τους στόχους των χτυπημάτων και συνδέοντας τα άμεσα με τις ρωσικές ενέργειες. Το πιο πρόσφατο χτύπημα που ανακοινώθηκε ήταν, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, σε μία βάση που προετοιμαζόταν οι κάλπες για το δημοψήφισμα και στη Ζαπορίζια.