Πιθανόν μέσα στην εβδομάδα η απόφαση της ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Πιθανόν μέσα στην εβδομάδα η απόφαση της ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία αυτή την εβδομάδα σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον. 

«Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να συνάψουμε συμφωνία αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο Μπον στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI, σύμφωνα με το Reuters, προσθέτοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να συνομιλήσει με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν αργότερα μέσα στην ημέρα.

Η Ουγγαρία είναι ο πιο αυστηρός επικριτής του σχεδίου για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, γεγονός που ανάγκασε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να δηλώσεει τη Δευτέρα ότι σημείωσε πρόοδο στις συνομιλίες με τον Βίκτορ Όρμπαν για αυτό το σχέδιο. 

«Η συζήτηση απόψε με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν ήταν χρήσιμη για να διευκρινιστούν ζητήματα που σχετίζονται με τις κυρώσεις και την ενεργειακή ασφάλεια», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν σε tweet.

«Κάναμε πρόοδο, αλλά χρειάζεται περαιτέρω δουλειά», πρόσθεσε. Η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι θα συγκαλέσει μια τηλεδιάσκεψη με άλλες χώρες της περιοχής για να ενισχύσει την περιφερειακή συνεργασία στις υποδομές πετρελαίου.

Η Κομισιόν πρότεινε την περασμένη εβδομάδα το αυστηρότερο μέχρι σήμερα πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά αρκετές χώρες εναντιώθηκαν σε αυτό ανησυχώντας για τον αντίκτυπο που θα έχει το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Κάποιες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, μέλη της ΕΕ, ανησυχούν ότι το πάγωμα των εισαγωγών δεν θα τους εξασφαλίσει αρκετό χρόνο για να προσαρμοστούν, παρότι διπλωμάτες έχουν πει ότι η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα έχουν χρόνο μέχρι το τέλος του 2023.