Ουκρανία: Ρωσικοί ισχυρισμοί για κατάληψη της Μποχντανίβκα
(AP Photo/Efrem Lukatsky)
(AP Photo/Efrem Lukatsky)

Ουκρανία: Ρωσικοί ισχυρισμοί για κατάληψη της Μποχντανίβκα

Η Ρωσία δήλωσε την Κυριακή ότι οι δυνάμεις της προχώρησαν προς την πόλη Τσάσιβ Γιαρ στην ανατολική Ουκρανία και κατέλαβαν τον έλεγχο του οικισμού Μποχντανίβκα, την ώρα που το Κίεβο δήλωσε ότι χρειάζεται επειγόντως υποστήριξη των ΗΠΑ έναντι των Ρώσων.

«Μονάδες της ομάδας δυνάμεων της Νότιας Ομαδοποίησης απελευθέρωσαν πλήρως τον οικισμό Μποχντανίβκα ... και βελτίωσαν την κατάσταση κατά μήκος της γραμμής του μετώπου», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του στο Telegram.

Ο έλεγχος της Μποχντανίβκα, που βρίσκεται ακριβώς δυτικά της πόλης Μπαχμούτ, η οποία τελεί υπό ρωσική κατοχή, ήταν αμφίβολος εδώ και αρκετό καιρό.

Το χωριό βρίσκεται περίπου 5 χιλιόμετρα ανατολικά του Τσάσιβ Γιαρ, μιας οχυρωμένης πόλης στην κορυφή του λόφου και προωθημένης βάσης πυροβολικού για τον ουκρανικό στρατό, που παρέχει προστασία σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής, όπως το Κραματόρσκ και το Σλαβιάνσκ.

Η ρωσική αναφορά πάντως δεν επαληθεύτηκε ανεξάρτητα και δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από την Ουκρανία σχετικά με την Μποχντανίβκα.

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, στην καθημερινή του έκθεση, ανέφερε την Μποχντανίβκα ως ένα από μια σειρά χωριών όπου, όπως είπε, οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν 13 εχθρικές επιθέσεις.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε στο καθημερινό βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του ότι είχε συνομιλίες την Κυριακή με τον αρχηγό του στρατού Ολεξάντρ Σίρσκι και τον υπουργό Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ σχετικά με το Τσασίβ Γιαρ και άλλα καυτά σημεία της μετωπικής γραμμής.

Σε συνέντευξή του στο NBC, που προβλήθηκε την Κυριακή, ο Ζελένσκι κάλεσε την Ουάσινγκτον, όπου η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε βοήθεια ύψους 60 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, να μετατρέψει γρήγορα το νομοσχέδιο σε νόμο και να προχωρήσει στη μεταφορά όπλων ενόψει της αναμενόμενης ρωσικής επίθεσης.

Η Ουκρανία λέει ότι αναμένει από τη Ρωσία να εξαπολύσει ευρεία επίθεση την άνοιξη και το καλοκαίρι μετά την κατάληψη της πόλης Aβντίιβκα, ανατολικά του Τσασίβ Γιαρ, κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας διέψευσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία είχε καταλάβει όλη την Μποχτανίβκα, ενώ αναγνώρισε ότι είχε χάσει κάποιες θέσεις στο χωριό στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ.