Ολλανδία: Κλείνει την πρεσβεία της στην Τεχεράνη για προληπτικούς λόγους
Shutterstock
Shutterstock

Ολλανδία: Κλείνει την πρεσβεία της στην Τεχεράνη για προληπτικούς λόγους

Την πρεσβεία της στην Τεχεράνη κλείνει αύριο, Κυριακή (14/4) για προληπτικούς ρόλους η Ολλανδία, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών, επικαλούμενο την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ.

Η απόφαση για το εάν η πρεσβεία επαναλειτουργήσει τη Δευτέρα, θα παρθεί αύριο, Κυριακή (14/4). 

Στο μεταξύ, σε αναβολή και αναπροσαρμοργή πτήσεων προχωρούν οι αεροπορικές εταιρείες λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Qantas Airways: Αναπροσαρμόζει πτήσεις λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή

Στην προσωρινή τροποποίησή της μεταξύ του Περθ και του Λονδίνου προχωρά η αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας, Qantas Airways, μετά από ανησυχίες για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς κλιμακώνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ.

«Αναπροσαρμόζουμε προσωρινά τις πορείες των πτήσεων μας μεταξύ του Περθ και του Λονδίνου, εξαιτίας της κατάστασης σε τμήματα της Μέσης Ανατολής. Θα επικοινωνήσουμε απευθείας με τους πελάτες μας, αν υπάρξει κάποια αλλαγή στις κρατήσεις τους», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Qantas.

Η Qantas ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις μεταξύ του Περθ, πρωτεύουσας της Δυτικής Αυστραλίας και του Λονδίνου δεν έχουν διακοπεί ή ακυρωθεί, αλλά αυτές, διεξάγονται με αναπροσαρμοσμένη πορεία πτήσης μέσω της Σιγκαπούρης.

Lufthansa και Austrian Airlines αναστέλλουν τις πτήσεις τους από και προς Τεχεράνη

Νωρίτερα, ο γερμανικός αερομεταφορέας Lufthansa και η αυστριακή θυγατρική του Austrian Airlines ανακοίνωσαν την αναστολή των πτήσεών τους από και προς την Τεχεράνη τουλάχιστον έως την Πέμπτη 18 Απριλίου. Στην ανακοίνωσή τους, ανέφεραν επίσης ότι για προληπτικούς λόγους τα αεροσκάφη τους δεν θα διέρχονται από τον εναέριο χώρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, με φόντο τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

«Λόγω της τρέχουσας κατάστασης» η Λουφτχάνσα αναστέλλει «τις πτήσεις της με προορισμό ή προέλευση την Τεχεράνη ως και την 18η Απριλίου, έπειτα από προσεκτική εκτίμηση» των κινδύνων. «Η εταιρεία επιπλέον δεν θα χρησιμοποιεί τον ιρανικό εναέριο χώρο», εξήγησε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Αρχικά, ο γερμανικός όμιλος ανακοίνωσε την Τετάρτη πως ανέστειλε τις πτήσεις του ως την Πέμπτη, κατόπιν παρέτεινε το μέτρο ως σήμερα (Σάββατο). Στην πράξη, τα δρομολόγια έχουν ανασταλεί από την 6η Απριλίου.

Παρόμοιο προληπτικό μέτρο ανακοίνωσε η Austrian Airlines χθες, Παρασκευή (12/4). «Η ασφάλεια των επιβατών και των πληρωμάτων μας είναι απόλυτη προτεραιότητά μας», εξήγησε η εταιρεία σε ανακοίνωση Τύπου που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο, συμπληρώνοντας πως «αποτιμά μόνιμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή».

Οι ανακοινώσεις των αεροπορικών εταιρειών καταγράφτηκαν αφού το Ιράν διεμήνυσε πως θα προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον του ορκισμένου εχθρού του, του Ισραήλ, έπειτα από βομβαρδισμό στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους, ανάμεσά τους δυο υποστρατήγους των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.