ΟΗΕ: Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να παραμείνει σε ισχύ η συμφωνία για τα σιτηρά
Shutterstock
Shutterstock
Πόλεμος Στην Ουκρανία

ΟΗΕ: Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να παραμείνει σε ισχύ η συμφωνία για τα σιτηρά

Τη στιγμή που οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για «κρίσιμη στιγμή» όσον αφορά την διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση της λεγόμενης Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας, που επιτρέπει τις εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, ο ΟΗΕ επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού επιβεβαίωσε σήμερα τη δέσμευσή του στη λεγόμενη Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας, η οποία επιτρέπει τις εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, τονίζοντας πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να παραμείνει σε ισχύ.

«Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουν την ακεραιότητα και τη συνέχιση της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε ύστερα από τις συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων της ρωσικής κυβέρνησης και του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Η Μόσχα τάσσεται υπέρ της ανανέωσης της συμφωνίας, αλλά αυτήν τη φορά μόνο για 60 ημέρες, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα σήμερα από τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν. Η συμφωνία, που ανανεώθηκε για 120 ημέρες τον Νοέμβριο, ισχύει μέχρι τις 18 Μαρτίου.

Ρωσία: Είμαστε υπέρ μιας δίμηνης παράτασης της συμφωνίας για τα σιτηρά

Η Ρωσία δεν είναι αντίθετη στην παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, αλλά μόνο για μια περίοδο 60 ημερών, ανέφερε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, μετά τις συνομιλίες που είχαν σήμερα Ρώσοι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

Η τρέχουσα φάση της συμφωνίας, η οποία διευκολύνει την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων από τα νότια λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα ενώ συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στη χώρα, λήγει στις 18 Μαρτίου και μπορεί να παραταθεί μόνο με την άδεια της Ρωσίας.

Διαβάστε επίσης: 

Βουλγαρία: Αγρότες ζητούν τη διακοπή των εισαγωγών για τα ουκρανικά σιτηρά