ΟΗΕ: «Μεγάλη ανησυχία» για τις φυλακές σε ΗΠΑ και Λατινική Αμερική λόγω κορονοϊού

ΟΗΕ: «Μεγάλη ανησυχία» για τις φυλακές σε ΗΠΑ και Λατινική Αμερική λόγω κορονοϊού

Πηγή «μεγάλης ανησυχίας» χαρακτηρίζει η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR) την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές των ΗΠΑ και της Λατινικής Αμερικής εξαιτίας υπερπληθυσμού και ακατάλληλων συνθηκών υγιεινής, λόγω του εξάπλωση του κορονοϊού, όπως μετέδωσε το Reuters.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο φόβος πιθανής μόλυνσης τις τελευταίες εβδομάδες οδήγησε σε εξεγέρσεις και σε δολοφονίες δεκάδων κρατουμένων στη Βενεζουέλα, το Περού και την Κολομβία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η OHCHR και κάνει έκκληση για την άμεση διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας των περιστατικών αυτών.

"Σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα του υπερπληθυσμού", ανέφερε ο εκπρόσωπος της Αρμοστείας Ρούπερτ Κόλβιλ σε ενημέρωση των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη περιγράφοντας την τάση αυτή ως "βαθιά ανησυχητική". "Είναι ένα χρόνιο πρόβλημα σε όλη την ήπειρο και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι θανατηφόρο", είπε ο ίδιος.

Σε κάποιες περιπτώσεις τα επίπεδα πληρότητας των φυλακών είναι έως και 500%, είπε ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ προσθέτοντας ότι, σε χώρες όπως για παράδειγμα το Περού, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί έπειτα από τις νέες προφυλακίσεις εξαιτίας των παραβιάσεων των περιορισμών που έχουν επιβληθεί λόγω κορονοϊού.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ήδη εκφράσει ανησυχία για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν συλληφθεί ή προφυλακιστεί επειδή παραβίασαν τους ισχύοντες κανονισμούς.

Ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές των ΗΠΑ ο ίδιος απάντησε ότι χιλιάδες κρούσματα κορονοϊού μέσα στις φυλακές προκαλούν "σοβαρή ανησυχία" και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις φυλακές στη Νέα Υόρκη και το Σικάγο.

Υπό κανονικές συνθήκες ο πληθυσμός των φυλακών στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους.