Το Golden Dome θα μπορούσε να κοστίσει 831 δισ. δολάρια σε διάστημα δύο δεκαετιών.
Ο Τραμπ θέλει τη συμμετοχή της Ιαπωνίας στο αντιπυραυλικό σύστημα Golden Dome
AP Photo/Alex Brandon
AP Photo/Alex Brandon

Ο Τραμπ θέλει τη συμμετοχή της Ιαπωνίας στο αντιπυραυλικό σύστημα Golden Dome

Το Golden Dome θα μπορούσε να κοστίσει 831 δισ. δολάρια σε διάστημα δύο δεκαετιών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, συζήτησε με την Ιαπωνία το ενδεχόμενο συμμετοχής του Τόκιο στο υπό διαμόρφωση αντιπυραυλικό σύστημα Golden Dome, μετέδωσε την Τρίτη το πρακτορείο ειδήσεων Nikkei.

Το θέμα τέθηκε σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Τραμπ με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σιγκερού Ισίμπα.

Οι δύο χώρες αναμένεται να συνεργαστούν σε συστήματα για την αναχαίτιση εισερχόμενων απειλών και η συμμετοχή του Τόκιο θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως διαπραγματευτικό χαρτί για να κερδίσει παραχωρήσεις στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για τους δασμούς με την Ουάσινγκτον, ανέφερε το Nikkei.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Τραμπ δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι επέλεξε ένα σχέδιο για τη σχεδιαζόμενη αμυντική ασπίδα αξίας 175 δισεκατομμυρίων δολαρίων και διόρισε τον στρατηγό της αμερικανικής διαστημικής δύναμης Μάικλ Γκέτλιν επικεφαλής του έργου, το οποίο θέλει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της θητείας του το 2029.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου εκτιμά ότι το Golden Dome θα μπορούσε να κοστίσει 831 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα δύο δεκαετιών.

Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν στην άμυνα βαλλιστικών πυραύλων, συμπεριλαμβανομένης της κοινής ανάπτυξης ενός αναχαιτιστικού συστήματος που θα μπορεί να πλήξει πολεμικές κεφαλές στο διάστημα.