Καπνοί υψώνονται έπειτα από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο, 10 Ιουλίου 2025
Ο Τραμπ στέλνει όπλα, η Βόρεια Κορέα στρατό
AP Photo/Evgeniy Maloletka
AP Photo/Evgeniy Maloletka
Καπνοί υψώνονται έπειτα από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο, 10 Ιουλίου 2025
Ουκρανία

Ο Τραμπ στέλνει όπλα, η Βόρεια Κορέα στρατό

Ο Ντόναλντ Τραμπ στέλνει οπλισμό στην εμπόλεμη Ουκρανία διά της ΝΑΤΟϊκής οδού σε μία μεταστροφή που άργησε και προαναγγέλλει σημαντικές ανακοινώσεις για τη Ρωσία τη Δευτέρα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εντείνει τις επιθέσεις από ξηράς και αέρος παρά την απειλή σκληρότερων δυτικών κυρώσεων, λαμβάνοντας «χείρα βοηθείας» από το βορειοκορεατικό καθεστώς του Κιμ Γιονκ-ουν. Ουδεμία διπλωματική διέξοδος διαφαίνεται στον ορίζοντα και αντίθετα ο πόλεμος βαίνει προς κλιμάκωση.

Η Μόσχα συστηματικά πλέον πλήττει την ουκρανική επικράτεια με κύματα αεροπορικών επιδρομών με drones και βαλλιστικούς πυραύλους, στη σφοδρότερη ένταση από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής του 2022, ενώ ταυτόχρονα η ρωσική πολεμική μηχανή «ζεσταίνεται» για νέες χερσαίες επιχειρήσεις στο νότιο μέτωπο της Ουκρανίας και στις ζώνες της Ζαπορίζια και της Χερσώνα.

Έπειτα από έξι μήνες στον Λευκό Οίκο και με τα πρόωρα και αμφιλεγόμενα ανοίγματά του στον Βλαντιμίρ Πούτιν να έχουν προσκρούσει σε τοίχο, η πραγματικότητα δείχνει πλέον στον Ντόναλντ Τραμπ ότι χρειάζεται διαφορετική στρατηγική - μία στρατηγική που, κατά τους αναλυτές, πρέπει να στείλει μήνυμα στον Πούτιν ότι, αντίθετα με την πεποίθησή του, ο χρόνος δεν είναι με το μέρος του και ότι ενώ εκείνος αρέσκεται να χλευάζει την Ουκρανία, οι όροι οποιασδήποτε διαπραγματευτικής λύσης θα είναι χειρότεροι για την ίδια τη Μόσχα όσο επιμένει να αρνείται την κατάπαυση του πυρός.

Εάν προτίθεται όντως να ακολουθήσει μία τέτοια στρατηγική ο Τραμπ μένει να διαφανεί, όπως επίσης είναι πολλά τα ερωτηματικά που περιβάλλουν το κατά πόσο μπορεί να είναι πρόσκαιρη η μετατόπιση της στάσης του έναντι του Ρώσου προέδρου. «Η προθυμία του Τραμπ να σταθεί μακροπρόθεσμα στο πλευρό της κυβέρνησης Ζελένσκι ίσως εξαρτηθεί από το αν είναι απλώς θυμωμένος με τον Πούτιν, επειδή του στέρησε την ευκαιρία μιας συμφωνίας που θα ενίσχυε τις φιλοδοξίες του ως ειρηνοποιού και κατόχου Βραβείου Νόμπελ, ή αν λαμβάνει στρατηγική θέση για τον ίδιο τον πόλεμο», γράφει ο Στίβεν Κόλινσον του CNN. 

Γεγονός είναι, πάντως, πως για πρώτη φορά επί θητείας του ο Τραμπ θα στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στο Κίεβο καταφεύγοντας στις προεδρικές εξουσίες, που είχε επικαλεστεί κατ’ επανάληψη ο προκάτοχός του Τζο Μπάιντεν για να στηρίξει αμυντικά την Ουκρανία, και οι οποίες επιτρέπουν την άντληση οπλισμού από τα αποθέματα των ΗΠΑ για τη συνδρομή συμμάχων σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Μέσω αγορών από ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους θα γίνει η αποστολή όπλων και με τη Συμμαχία να «αποζημιώνει πλήρως το κόστος», όπως δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στο δίκτυο NBC απευθυνόμενος σαφώς στο εσωτερικό του ακροατήριο και προς άμβλυνση ίσως των αντιδράσεων της πτέρυγας των απομονωτιστών εντός κυβέρνησης και κινήματος MAGA.

Δέκα συστοιχίες Patriot για την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας θα περιλαμβάνουν οι προμήθειες που θα διατεθούν μέσω ΝΑΤΟ και βάσει πηγών της αμερικανικής κυβέρνησης το συνολικό πακέτο στρατιωτικής στήριξης μπορεί να προσεγγίζει σε ύψος τα 300 εκατ. δολάρια. Σε συνέχεια τς δήλωσης Τραμπ ότι σύναψε σχετική συμφωνία με το ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Μαρκ Ρούτε, ανέφερε ότι βρίσκεται τώρα σε «στενή συνεργασία με τους συμμάχους για να δώσουν στην Ουκρανία αυτά που χρειάζεται». Έως σήμερα οι ΗΠΑ έχουν στείλει στην Ουκρανία μόνο οπλισμό που είχε εγκριθεί επί Μπάιντεν.

«Στέλνουμε όπλα στο ΝΑΤΟ, και το ΝΑΤΟ πληρώνει γι' αυτά τα όπλα, 100%», δήλωσε ο Τραμπ μιλώντας στο NBC προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι θα προβεί σε μία «σημαντική ανακοίνωση» όσον αφορά τη Ρωσία τη Δευτέρα. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει την Πέμπτη από τη Ρώμη, όπου διεξήχθη η σύνοδος για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ότι η Γερμανία προτίθεται να αγοράσει δύο συστήματα Patriot και η Νορβηγία ένα, ενώ και άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι είναι επίσης διατεθειμένοι να συνδράμουν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εμμένει στον ίδιο επικριτικό τόνο για τον Βλαντιμίρ Πούτιν και στη συνέντευξή του στο NBC ανέφερε επίσης πως αναμένει την υιοθέτηση από τη Γερουσία του νομοσχεδίου για βαρύτερες κυρώσεις που φέρει την υπογραφή του γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιαμ και χαίρει ευρείας δικομματικής υποστήριξης - για να αποσαφηνίσει ότι εναπόκειται στον ίδιο εάν θα το υπογράψει ώστε να τεθεί σε ισχύ. Θα το έχει, δηλαδή, στη φαρέτρα του και αναλόγως θα κινηθεί.

Οι δηλώσεις Τραμπ διαδέχθηκαν τη συνάντηση που είχε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάρκο Ρούμπιο, με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη σύνοδο της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ΑSEAN) στη Μαλαισία. Αμφότερες οι πλευρές χαρακτήρισαν στη γνωστή διπλωματική γλώσσα τις συνομιλίες «ειλικρινείς» δίχως περαιτέρω αναφορές.

Ενώ όμως ο Μάρκο Ρούμπιο επέστρεψε στην Ουάσινγκτον, επόμενος προορισμός του Σεργκέι Λαβρόφ ήταν η Πιονγιάνγκ για μία τριήμερη επίσκεψη προς περαιτέρω εδραίωση της… αδελφικής φιλίας της Ρωσίας με τον σύμμαχο Κιμ, που μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία είδε την «προστιθέμενη» αξία της Βόρειας Κορέας να απογειώνεται.

Η απρόκλητη ρωσική εισβολή σε κυρίαρχη χώρα επί ευρωπαϊκού εδάφους -η οποία και έχει μετεξελιχθεί σε έναν παρατεταμένο πόλεμο φθοράς που «στραγγίζει» τα ρωσικά αποθέματα πυρομαχικών- άνοιξε διάπλατα στον Κιμ Γιονγκ-ουν ένα γεωπολιτικό παράθυρο ευκαιρίας για να φθάσει να υπογράφει τον Ιούνιο του 2024 με τη Μόσχα συνθήκη στρατηγικής εταιρικής σχέσης, στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψης του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Πιονγιάνγκ εδώ και μία 20ετία.

Τα βορειοκορεατικά στρατεύματα είναι η πρώτη δύναμη τρίτης χώρας που αναπτύχθηκε προς υποστήριξη του ρωσικού στρατού για να απωθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις από την περιφέρεια του Κουρσκ. Τώρα, πληροφορίες των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, θέλουν την Πιονγιάνγκ να ετοιμάζεται να στείλει έως και 30.000 στρατιώτες για να πολεμήσουν δίπλα στους Ρώσους στο ουκρανικό μέτωπο, πέραν των περίπου 11.000 στρατιωτών που αναπτύχθηκαν πέρυσι. Αξιωματούχοι των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών έχουν επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις του Κιέβου περί ανάπτυξης 30.000 στρατιωτών τους επόμενους μήνες.

Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, ο επικεφαλής των ουκρανικών στρατιωτικών πληροφοριών, Κιρίλο Μπουντάνοφ, δήλωσε παράλληλα πως πλέον το 40% των ρωσικών πυρομαχικών προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα, η οποία στέλνει και άλλο οπλισμό, περιλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων και συστημάτων πυροβολικού, με τη Μόσχα να παρέχει σε αντάλλαγμα χρήματα και τεχνολογία στο διεθνώς απομονωμένο καθεστώς.