Ο Εσθονός πρωθυπουργός υπόσχεται να συνεχίσει τους ελέγχους για τον «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας
AP Photo/Mindaugas Kulbis
AP Photo/Mindaugas Kulbis

Ο Εσθονός πρωθυπουργός υπόσχεται να συνεχίσει τους ελέγχους για τον «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας

Η Εσθονία θα συνεχίσει να ελέγχει τα ρωσικά πλοία του «σκιώδους στόλου», δήλωσε την Κυριακή στο Reuters ο πρωθυπουργός Κρίστεν Μίχαλ, λίγες ημέρες αφότου η Ρωσία ανέπτυξε ένα μαχητικό αεροσκάφος SU-35, καθώς η Εσθονία προσπάθησε να αλλάξει την πορεία ενός τέτοιου πλοίου.

Η Εσθονία δήλωσε ότι το αεροσκάφος παραβίασε για λίγο τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της προσπάθειας της βαλτικής χώρας να επιθεωρήσει ένα πετρελαιοφόρο με προορισμό τη Ρωσία, το οποίο θεωρείται ότι αποτελεί μέρος του λεγόμενου «σκιώδους στόλου» που αψηφά τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας «δεν αλλάζει τίποτα», με την Εσθονία να είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να ελέγχει ύποπτα δεξαμενόπλοια, δήλωσε ο Μίχαλ.

«Θα έλεγα ότι όλοι - Εσθονοί, Φινλανδοί - θα παρακολουθούν αυτού του είδους τα πλοία και αν υπάρχει κάτι ύποπτο θα ρωτήσουμε γι' αυτό. Όλοι θα το κάνουν αυτό», δήλωσε ο Μίχαλ σε συνέντευξή του.

Ο Μίχαλ δήλωσε ότι το Ναυτικό της Εσθονίας δε σχεδιάζει να επιβιβαστεί στο ύποπτο δεξαμενόπλοιο, το οποίο στη συνέχεια έπλευσε στα ρωσικά ύδατα, συνοδευόμενο από το Su-35 και ένα εσθονικό περιπολικό σκάφος. Η Εσθονία συνέλαβε ένα άλλο δεξαμενόπλοιο του σκιώδους στόλου, το Kiwala, τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εσθονίας, η Ρωσία λαμβάνει περίπου το 60% των εσόδων της από το πετρέλαιο μέσω των αποστολών του «σκιώδους στόλου» σε αγοραστές σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία.

Τα πλοία, τα οποία συχνά έχουν αδιαφανείς δομές ιδιοκτησίας και πλέουν χωρίς κορυφαία δυτική ασφάλιση και πιστοποίηση ασφαλείας, φορτώνονται συχνά σε ρωσικά λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας, τα οποία προσεγγίζονται μέσω των υδάτων μεταξύ Εσθονίας και Φινλανδίας.

«Είναι κατανοητό γιατί η Ρωσία γίνεται λίγο νευρική», δήλωσε ο Μίχαλ, λέγοντας ότι οι ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου θα πρέπει να περιοριστούν περαιτέρω.

«Τα ερωτήματα για εμάς -όχι για την Εσθονία, αλλά για την Ευρώπη και για τις Ηνωμένες Πολιτείες- είναι πώς γίνεται η Ρωσία να διεξάγει τον πόλεμο για τέταρτο χρόνο και να εξακολουθεί να πουλάει προϊόντα στην παγκόσμια αγορά;», είπε.

Η Ρωσία θεωρεί τις κυρώσεις ως προσπάθεια συντριβής της οικονομίας της και έχει δηλώσει ότι τα πλοία της πρέπει να έχουν ελεύθερη διέλευση στη Βαλτική.

Αύξηση των αμυντικών δαπανών

Η Εσθονία, ένας από τους πιο επίμονους επικριτές της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσαρτήθηκε τη δεκαετία του 1940 από τη Σοβιετική Ένωση, η οποία συμφώνησε με τη ναζιστική Γερμανία να διαμελίσει την περιοχή.

Για τον Μίχαλ, ο μόνος τρόπος για να ελπίζει η Ευρώπη σε μια διαρκή ειρήνη με τη Ρωσία είναι να έχει ισχυρό στρατό.

Η Εσθονία έχει δεσμευτεί να διαθέσει τουλάχιστον το 5% του ΑΕΠ για την άμυνα, προκειμένου να ενισχύσει τις δυνάμεις της, και ελπίζει ότι τα μεγαλύτερα μέλη του ΝΑΤΟ θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της στη σύνοδο κορυφής στη Χάγη τον επόμενο μήνα.

«Κανείς δεν αγαπά τις κυβερνήσεις που αυξάνουν τους φόρους για την άμυνα, αλλά ... πρέπει να το κάνετε αυτό», δήλωσε ο Μίχαλ, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα θέσει την απειλή νέων κυρώσεων κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τη Δευτέρα.

«Ελπίζω ότι θα συνεχίσει αυτή τη γραμμή, ότι η πίεση αυξάνεται», είπε.