Νταρμανέν: «Ευρεία πλειοψηφία» υπέρ μιας πρότασης για την κατανομή των αιτούντων άσυλο

Νταρμανέν: «Ευρεία πλειοψηφία» υπέρ μιας πρότασης για την κατανομή των αιτούντων άσυλο

Μια «ευρεία πλειοψηφία» ευρωπαϊκών χωρών τάσσεται υπέρ μιας γαλλικής πρότασης που προβλέπει ότι τα κράτη δεσμεύονται να υποδεχθούν αιτούντες άσυλο από τις μεσογειακές χώρες, οι οποίες υφίστανται πίεση, ή διαφορετικά να συνεισφέρουν οικονομικά, δήλωσε σήμερα, εκφράζοντας την ικανοποίησή του γι' αυτό, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν.

«Μείζων πρόοδος στο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών πάνω στο Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση: υποστήριξη μιας ευρείας πλειοψηφίας σε δύο κανονισμούς για την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων της ΕΕ και έναν μηχανισμό αλληλεγγύης για να βοηθηθούν τα κράτη μέλη που υφίστανται ισχυρή πίεση», έγραψε στο Twitter ο Γάλλος υπουργός.

«Μέσα στις επόμενες ημέρες, η γαλλική προεδρία (της ΕΕ) και η Επιτροπή θα οργανώσουν μια σύνοδο της 'πλατφόρμας αλληλεγγύης' που δημιουργήθηκε έπειτα από αίτημα του Εμανουέλ Μακρόν ώστε να συγκεκριμενοποιηθεί αυτή η ιστορική συμφωνία», πρόσθεσε.

Η πρόταση που υποβλήθηκε στους Ευρωπαίους υπουργούς Εσωτερικών, οι οποίοι συνεδρίασαν σήμερα στο Λουξεμβούργο, προβλέπει ένα «μηχανισμό αλληλεγγύης» διάρκειας ενός έτους που θα μπορεί να ανανεωθεί, σύμφωνα με το σχέδιο πολιτικής διακήρυξης που είδε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα μέλη της ΕΕ και του χώρου Σένγκεν καλούνται να δεσμευθούν σε μετεγκαταστάσεις αιτούντων άσυλο από τα κράτη πρώτης εισόδου ή να προσφέρουν στις χώρες αυτές κάποια συνεισφορά, οικονομική ή σε ανθρώπινα μέσα για παράδειγμα.

Το κείμενο προβλέπει τον καθορισμό ενός ετήσιου αριθμού μετεγκαταστάσεων. Για την πρώτη χρονιά, ο στόχος είναι 10.000, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Σύμφωνα με τον Ζεράλ Νταρμανέν, «περισσότερες από δέκα χώρες» είναι έτοιμες να υποδεχθούν αιτούντες άσυλο στο πλαίσιο μετεγκαταστάσεων. Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ήδη δηλώσει πως θα συμμετάσχουν.

Η γαλλική πρόταση έχει στόχο να ξεμπλοκάρει την ακανθώδη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής, που από την κρίση του 2015 σκοντάφτει στις διαιρέσεις μεταξύ των Ευρωπαίων.