Νορβηγός πρωθυπουργός: Αν η ΕΕ περιορίσει την τιμή του φυσικού αερίου, θα της γυρίσει μπούμερανγκ
AP
AP

Νορβηγός πρωθυπουργός: Αν η ΕΕ περιορίσει την τιμή του φυσικού αερίου, θα της γυρίσει μπούμερανγκ

Τη διαμόρφωση της τιμής του φυσικού αερίου από τις αγορές συστήνει ως τη σωστότερη επιλογή, ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε, σημειώνοντας πως «αν η Ευρώπη περιορίσει την τιμή του φυσικού αερίου, θα της γυρίσει μπούμερανγκ».

Παράλληλα σε συνεντεύξεις που παραχώρησε σε τέσσερα ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και η γαλλική εφημερίδα Les Echos, ο Νορβηγός πρωθυπουργός απορρίπτει τις κατηγορίες εναντίον της χώρας του περί «πολεμικής κερδοσκοπίας», με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, και καλεί την ΕΕ, εάν επιθυμεί να συνάψει μακροπρόθεσμες συμβάσεις, να δεχθεί ότι το φυσικό αέριο θα παραμείνει απαραίτητο για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά την ενεργειακή μετάβαση.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας του οι υψηλές και ασταθείς τιμές του φυσικού αερίου, καθώς επηρεάζουν άμεσα τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, έχουν δεκαπλασιαστεί, τη στιγμή που οι περισσότεροι Νορβηγοί θερμαίνουν τα σπίτια τους με ρεύμα. Τονίζει ταυτόχρονα ότι η κρίση που πλήττει την ευρωπαϊκή βιομηχανία δεν είναι προς όφελος της Νορβηγίας, δεδομένου ότι οι περισσότερες νορβηγικές βιομηχανίες συνεργάζονται στενά με ευρωπαϊκές.

Σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Γιόνας Γκαρ Στέρε σημειώνει ότι «εναπόκειται στους ιστορικούς να κρίνουν την πραγματική αποτελεσματικότητά τους στη ρωσική οικονομία», χαρακτηρίζοντας ωστόσο την επιβολή τους «σωστή».

«Ήταν σωστή η κίνηση της Ευρώπης να απαντήσει άμεσα στη ρωσική επιθετικότητα και η Νορβηγία ακολούθησε σε όλα τα «πακέτα κυρώσεων», λέει επισημαίνοντας πως «οι κυρώσεις παράγουν αποτελέσματα και προς τις δύο κατευθύνσεις, αλλά τις σημαντικότερες συνέπειες τις φέρει ο ουκρανικός λαός, ο οποίος δέχεται καθημερινές επιθέσεις.

Πρέπει λοιπόν να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να στηρίξουμε την Ουκρανία στη νόμιμη άμυνά της και να στηρίξουμε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ