Νετανιάχου: Θα μιλήσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ στις 24 Ιουλίου 
Gil Cohen-Magen/Pool Photo via AP
Gil Cohen-Magen/Pool Photo via AP

Νετανιάχου: Θα μιλήσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ στις 24 Ιουλίου 

Ομιλία ενώπιον της ολομέλειας του αμερικανικού Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον θα εκφωνήσει την 24η Ιουλίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως δήλωσε την Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο κοινοβουλευτική πηγή και επιβεβαίωσαν οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Ειδικότερα, ο Νετανιάχου προσκλήθηκε στα τέλη Μαΐου από τους Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς ηγέτες να απευθύνει ομιλία κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίασης των δυο σωμάτων του αμερικανικού κοινοβουλίου, εν μέσω πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Τη Δευτέρα, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ο Νετανιάχου θα πήγαινε να εκφωνήσει την ομιλία αυτή τη 13η Ιουνίου. Όμως οι υπηρεσίες του ισραηλινού πρωθυπουργού διέψευσαν τη συγκεκριμένη πληροφορία εντός ωρών, εξηγώντας ότι η ημερομηνία «δεν είχε οριστικοποιηθεί» ακόμη.

Η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει ο βασικός υποστηρικτής του Ισραήλ παγκοσμίως, από διπλωματική και στρατιωτική σκοπιά. Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε έτσι «εξωφρενικό» το γεγονός πως ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) ζήτησε να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας της κυβέρνησής του Γιοάβ Γκάλαντ –όπως και τριών ηγετών της Χαμάς– για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Στην επιστολή με την οποία προσκλήθηκε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι τέσσερις ηγέτες της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας διαβεβαίωσαν πως οι ΗΠΑ στέκουν «στο πλευρό του Ισραήλ στον αγώνα του εναντίον της τρομοκρατίας».

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, προκάλεσε σάλο και κατακραυγή στο ισραηλινό πολιτικό σκηνικό δηλώνοντας πως η κυβέρνηση συμμαχίας του κ. Νετανιάχου –η πιο δεξιά από ιδρύσεως κράτους– δεν ανταποκρίνεται πλέον «στις ανάγκες του Ισραήλ μετά την 7η Οκτωβρίου», καλώντας να διεξαχθούν νέες εκλογές.

Σε ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε «πολύ συγκινημένος» που του δίνεται το «προνόμιο» να εκφραστεί ενώπιον των δυο σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου και τους πει «την αλήθεια» για τον «δίκαιο πόλεμο που διεξάγουμε εναντίον αυτών που προσπαθούν να μας εξολοθρεύσουν».