Νετανιάχου: Έκκληση προς όλους για αποχή από τη βία
AP
AP

Νετανιάχου: Έκκληση προς όλους για αποχή από τη βία

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απηύθυνε με tweet έκκληση προς τους Ισραηλινούς διαδηλωτές και τους αντιδιαδηλωτές να απέχουν από τη βία τη Δευτέρα, καθώς βαθαίνει η αναστάτωση σχετικά με το σχέδιο δικαστικής αναθεώρησης της  κυβέρνησής του.

Μετά από εβδομάδες εντατικοποίησης των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, ορισμένοι βουλευτές του συνασπισμού του κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να συγκεντρωθούν απέναντι από το κοινοβούλιο στην Ιερουσαλήμ.

 

Ο συνασπισμός του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας για την απόλυση του επικεφαλής της άμυνας του, οι οποίες άσκησαν πίεση στην κυβέρνηση να σταματήσει τα έντονα αμφισβητούμενα σχέδιά της για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός  αναμενόταν να προβεί σε τηλεοπτική δήλωση το πρωί της Δευτέρας, με την οποία θα ανακοίνωνε την αναστολή των σχεδίων. Όμως, εν μέσω αναφορών ότι ο συνασπισμός του κινδύνευε να διαλυθεί, οι ισραηλινοί τηλεοπτικοί σταθμοί ανέφεραν ότι η δήλωση αναβλήθηκε.

Νωρίτερα σήμερα, ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ κάλεσε  την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να σταματήσει τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που προωθεί, μια ημέρα μετά την αποπομπή του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ επειδή εναντιώθηκε σε αυτή, που πυροδότησε νέες μαζικές κινητοποιήσεις, κυρίως στο Τελ Αβίβ.

«Στο όνομα της ενότητας του λαού του Ισραήλ», ο κ. Χέρτσογκ κάλεσε την κυβέρνηση του κ. Νετανιάχου να επιδείξει «υπευθυνότητα» και να «σταματήσει τη νομοθετική διαδικασία αμέσως».

Πάντως, μια επιτροπή αναθεώρησης του ισραηλινού κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα για πιθανή επικύρωση του νομοσχεδίου, όπως έδειξε η κοινοβουλευτική τηλεόραση.

 

Κατά τη διάρκεια μιας θυελλώδους συνεδρίασης της Επιτροπής Συντάγματος της Κνέσετ για το νομοσχέδιο που θα έδινε στον κυβερνητικό συνασπισμό μεγαλύτερο έλεγχο στους διορισμούς των δικαστών, ένας νομοθέτης της αντιπολίτευσης άπλωσε μια ισραηλινή σημαία στον πρόεδρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο ισραηλινός ακροδεξιός εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ έγραψε στο Twitter  ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και ότι δεν πρέπει να "παραδοθεί στην αναρχία" μετά τις μαζικές διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Εν μέσω πολιτικής τρικυμίας, η κυβέρνηση Νετανιάχου επέζησε σήμερα από την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αντιπολίτευση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταρρύθμιση.  Η πρόταση απέτυχε με ψήφους 59-53, δήλωσε ο πρόεδρος της Κνέσετ.

Γενική απεργία

Το Histadrut, το μεγαλύτερο συνδικάτο του Ισραήλ, κήρυξε άμεση «γενική απεργία», απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου για την δικαστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Νετανιάχου που έχει διχάσει την χώρα και απειλεί να πυροδοτήσει νέα πολιτική κρίση.

Ο επικεφαλής του συνδικάτου Histadrut ανακοίνωσε το πρωί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την άμεση κήρυξη γενικής απεργίας με αίτημα την απόσυρση του σχεδίου μεταρρύθμισης της δικαστικής εξουσίας.

«Καλώ σε γενική απεργία (...) αμέσως μετά την συνέντευξη Τύπου, το Κράτος του Ισραήλ σταματά», δήλωσε ο Αρνον Μπαρ Νταβίντ, επικεφαλής του Histadrut. «Αποστολή μας είναι να σταματήσουμε την νομοθετική διαδικασία και θα το κάνουμε».

Ακολούθησε η Ιατρική Ένωση του Ισραήλ κηρύσσοντας επίσης γενική απεργία που θα πλήξει τα νοσοκομεία και τις δημόσιες ιατρικές υπηρεσίες.

Από το πρωί, οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν συμμετέχουν στην γενική απεργία, με αποτέλεσμα να μην εκτελούνται οι πτήσεις.

Οι ισραηλινές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο έλαβαν εντολή να συμμετάσχουν στην απεργία, σύμφωνα με επιστολή του συνδικάτου των εργαζομένων που είδε το Reuters.

Η επιστολή, η οποία αναφέρεται σε πανεθνική απεργία στο Ισραήλ που κήρυξε η εργατική ομοσπονδία Histadrut, ανέφερε ότι οι δραστηριότητες του υπουργείου Εξωτερικών στη χώρα και στο εξωτερικό θα περιοριστούν στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Νέες διαδηλώσεις

 

Από τις 13.00, χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν μπροστά από το Κοινοβούλιο στην Ιερουσαλήμ, ενώ αντιδιαδήλωση οργανώνεται το βράδυ. Διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης πραγματοποιούνται ταυτοχρόνως στην Χάιφα και στο Τελ Αβίβ.

Χθες το βράδυ, χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν τους δρόμους του Τελ Αβίβ μετά την απομάκρυνση του υπουργού Αμυνας Γιοάβ Γκαλάντ από τον Νετανιάχου επειδή ζήτησε την απόσυρση της μεταρρύθμισης εκφράζοντας ανησυχίες για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Στην Γαλλία, την χώρα με την μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα μετά το Ισραήλ, το Αντιπροσωπευτικό Συμβούλιο των Εβραϊκών Θεσμών της Γαλλίας (Crif) κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση «να αποσύρει την μεταρρύθμιση» της δικαιοσύνης «για την αποκατάσταση το συντομότερο δυνατόν της ηρεμίας και του διαλόγου με ολόκληρη την κοινωνία».

«Δεδομένου του διχασμού που έχει προκληθεί σε ολόκληρο τον εβραϊκό κόσμο, δεν πρόκειται για πολιτικά μέτρα που δεν εναπόκειται στο Crif να σχολιάσει, αλλά για την προστασία της ενότητας του εβραϊκού λαού», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Crif, το οποίο εκφράζει την «απόλυτη προσήλωσή του στις ιδρυτικές δημοκρατικές αρχές του Κράτους και του Ισραήλ και στην ενότητά του».

Κλειστά λιμάνια 

Δύο κεντρικά λιμάνια του Ισραήλ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι σταμάτησαν τις εργασίες τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δικαστική μεταρρύθμιση. 

Τα λιμάνια της Χάιφα και του Ασντόντ ανέφεραν σε ξεχωριστές ανακοινώσεις ότι οι εργασίες σταμάτησαν αφού το κύριο εργατικό συνδικάτο του Ισραήλ ανακοίνωσε γενική απεργία. 

ΗΠΑ: Προτρέπουμε σε συμβιβασμό το συντομότερο 

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εξέφρασε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την κατάσταση, λέγοντας: «Όπως συζήτησε πρόσφατα ο πρόεδρος Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, οι δημοκρατικές αξίες ήταν πάντα, και πρέπει να παραμείνουν, ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της σχέσης ΗΠΑ-Ισραήλ".

Πρόσθεσε ότι οι "θεμελιώδεις αλλαγές" σε ένα δημοκρατικό σύστημα θα πρέπει να "επιδιώκονται με την ευρύτερη δυνατή βάση λαϊκής υποστήριξης".

"Συνεχίζουμε να προτρέπουμε έντονα τους Ισραηλινούς ηγέτες να βρουν έναν συμβιβασμό το συντομότερο δυνατό".

Από την πλευρά της η Γερμανία, δηλώνει ανήσυχη με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο Ισραήλ αλλά τόνισε ότι δεν θέλει να παρέμβει στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας. 

 

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Ισραήλ: Δύσκολες ισορροπίες για τον κυβερνητικό συνασπισμό

Ισραήλ: Ο πρόεδρος Χέρτσογκ ζητά να σταματήσει η δικαστική μεταρρύθμιση

Παραιτείται ο γενικός πρόξενος του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη

Ισραήλ: Διάγγελμα Νετανιάχου τις 20:00 - Αναστολή της δικαστικής μεταρρύθμισης ζητά ο υπ. Άμυνας