Νέες συλλήψεις προανήγγειλαν οι αρχές
AP
AP
«Πολίτες του Ράιχ»

Νέες συλλήψεις προανήγγειλαν οι αρχές

Οι γερμανικές αρχές αναμένουν περαιτέρω συλλήψεις τις επόμενες ημέρες σχετικά με την ακροδεξιά ομάδα «Πολίτες του Ράιχ» που κατηγορείται ότι προετοίμαζε βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης για να τοποθετήσει ως ηγέτη ένα πρώην μέλος γερμανικής βασιλικής οικογένειας.

«Με βάση την εμπειρία μου, υπάρχει συνήθως ένα δεύτερο κύμα συλλήψεων», δήλωσε την Πέμπτη στο τηλεοπτικό δίκτυο Deutschlandfunk ο Γκέοργκ Μάιερ, υπουργός Εσωτερικών του γερμανικού κρατιδίου της Θουριγγίας.

Ο αποκαλούμενος ηγέτης της οργάνωσης, Ερρίκος ο 13ος, ο οποίος χρησιμοποιεί τον τίτλο του πρίγκιπα, είναι απόγονος του βασιλικού Οίκου του Reuss στη Θουριγγία.

Είκοσι πέντε μέλη και υποστηρικτές της ομάδας συνελήφθησαν την Τετάρτη σε επιδρομές που περιλάμβαναν περίπου 3.000 μέλη του προσωπικού ασφαλείας που ο Mάγιερ περιέγραψε ως πρωτοφανείς στη σύγχρονη γερμανική ιστορία.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι η ομάδα εμπνεύστηκε από τις βαθιές θεωρίες συνωμοσίας του γερμανικού Reichsbuerger και του QAnon, οι συνήγοροι των οποίων ήταν μεταξύ εκείνων που συνελήφθησαν μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2021.

Τα μέλη του Reichsbuerger (Πολίτες του Ράιχ) δεν αναγνωρίζουν τη σύγχρονη Γερμανία και τα σύνορά της ως νόμιμο κράτος. Μερικοί είναι αφοσιωμένοι στο παλιό γερμανικό «Ράιχ» (αυτοκρατορία) υπό μοναρχία, ενώ κάποιοι μοιράζονται επίσης ναζιστικές ιδέες και πιστεύουν ότι η Γερμανία βρίσκεται υπό στρατιωτική κατοχή.

Δεκαεννέα από τους φερόμενους ως συνωμότες προφυλακίστηκαν την Τετάρτη, ενώ άλλοι έξι αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του δικαστή την Πέμπτη, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Η αστυνομία στις επιδρομές της την Τετάρτη βρήκε εξοπλισμό που κυμαινόταν από προστατευτικά γιλέκα έως βαλλίστρες, τουφέκια και πυρομαχικά, είπε ο Μουνχ, καθώς και σχέδια για τη δημιουργία «διοίκησης προστασίας της πατρίδας» και στοιχεία στρατολόγησης.

Ο Χόλγκερ Μουνχ, επικεφαλής της ομοσπονδιακής αστυνομίας, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF το βράδυ της Τετάρτης ότι αναμένει επίσης να αποκαλυφθούν περισσότεροι ύποπτοι τις επόμενες ημέρες και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των υπόπτων για την υπόθεση ανέρχεται πλέον σε 54 και ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω.

Ο Μάιερ ξεχώρισε το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο είναι στο κοινοβούλιο, επειδή εκπροσωπεί τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές και διαδίδει αυτό που αποκάλεσε «φαντασιώσεις για την ανατροπή του κράτους».

«Οι άνθρωποι φοβούνται και το AfD το εκμεταλλεύεται και προσφέρει απλές λύσεις», είπε ο Μάιερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Πολίτες του Ράιχ: Οκτώ στελέχη της οργάνωσης έχουν προφυλακιστεί

Ποιοι είναι οι «Πολίτες του Ράιχ» - Συλλήψεις σε Αυστρία και Ιταλία