Αντιδρούν Millennials και Gen Z για τις υπερβολικές ώρες εργασίας
Shutterstock
Shutterstock
Ν. Κορέα

Αντιδρούν Millennials και Gen Z για τις υπερβολικές ώρες εργασίας

Οι λιγότερες ώρες εργασίας την εβδομάδα για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας και της παραγωγικότητας των εργαζομένων μπορεί να έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται σε ορισμένα μέρη του κόσμου, αλλά τουλάχιστον μια χώρα φαίνεται να έχει χάσει το υπόμνημα.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις των Millennials και της Gen Z, αναγκάστηκε να επανεξετάσει το σχέδιο που θα αύξανε το ανώτατο όριο των ωρών εργασίας από 52 που είναι σήμερα, σε 69 ώρες την εβδομάδα.

Οι εργαζόμενοι της ανατολικής Ασίας είναι αυτοί που δουλεύουν τις περισσότερες ώρες στον κόσμο - κατατάσσονται τέταρτοι μετά το Μεξικό, την Κόστα Ρίκα και τη Χιλή - και ο θάνατος από υπερβολική εργασία («γκουαρόσα») θεωρείται ότι σκοτώνει δεκάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση είχε υποστηρίξει το σχέδιο αύξησης του ανώτατου ορίου ωρών εργασίας μετά από πιέσεις επιχειρηματικών ομίλων που επιζητούσαν ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Ο ανώτερος γραμματέας του προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ δήλωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση θα πάρει νέα «κατεύθυνση» αφού ακούσει την κοινή γνώμη και δήλωσε ότι δεσμεύεται να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Millennials, της Gen Ζ και των εργαζομένων που δεν ανήκουν σε συνδικάτα.

Το σχέδιο αυτό είχε θεωρηθεί ως ένας τρόπος αντιμετώπισης της έλλειψης εργατικού δυναμικού που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω του μειωμένου δείκτη γονιμότητας, ο οποίος είναι ο χαμηλότερος στον κόσμο, και της γήρανσης του πληθυσμού της.

Ωστόσο, ειδικοί αναφέρουν πως η απαιτητική κουλτούρα εργασίας της χώρας και η επαναλαμβανόμενη απογοήτευση των νέων αποτελούν τους κύριους παράγοντες των δημογραφικών της προβλημάτων.

Επίσης, εκτός από τα κρούσματα «γκουαρόσα», η χώρα έχει επίσης το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Το 2017, το έτος πριν η κυβέρνηση μειώσει το ανώτατο όριο των ωρών εργασίας, εκατοντάδες άνθρωποι πέθαναν λόγω υπερβολικής εργασίας, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Ακόμη και όταν το όριο μειώθηκε στις 52 ώρες, οι περιπτώσεις «γκουαρόσα» συνέχισαν να γίνονται πρωτοσέλιδα.

Το 2020, τα εργατικά συνδικάτα δήλωσαν ότι 14 εργαζόμενοι πέθαναν λόγω υπερβολικής εργασίας, έχοντας θυσιάσει την ψυχική τους υγεία και την ευημερία τους για να κρατήσουν τη χώρα σε λειτουργία κατά τη διάρκεια του αποκορύφωμα της πανδημίας Covid-19.