Μπορεί ο ΝτεΣάντις να «πάρει» το χρίσμα από τον Τραμπ;
AP Photo/Rebecca Blackwell
AP Photo/Rebecca Blackwell

Μπορεί ο ΝτεΣάντις να «πάρει» το χρίσμα από τον Τραμπ;

Στη μάχη διεκδίκησης του ρεπουμπλικανικού χρίσματος για την προεδρική αναμέτρηση του 2024 ρίχνεται ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις με «σημαία» τις «νίκες» που μετρά στην προώθηση της υπερσυντηρητικής ατζέντας του. «Να κάνουμε την Αμερική, Φλόριντα» θα μπορούσε να είναι το σύνθημα πίσω από το οποίο συνοψίζεται η «πρόταση» Ντε Σάντις προς τη ρεπουμπλικανική βάση, την οποία έρχεται να πείσει πως ο ίδιος εκπροσωπεί μία καλύτερη εκδοχή του «τραμπισμού» από την αυθεντική -μία εκδοχή που συνοδεύεται από λιγότερο… δράμα, «καθαρό» ιδεολογικό υπόβαθρο και «πίστη» στις συντηρητικές αξίες.

Το στοίχημα είναι μεγάλο για τον 44χρονο κυβερνήτη της Φλόριντα, ο οποίος ενώ το περασμένο έτος «κάλπαζε» στις δημοσκοπήσεις και εμφανιζόταν ως ο ανερχόμενος πολιτικός αστέρας των Ρεπουμπλικανών, σήμερα -και παρόλο που στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου επανεξελέγη με συντριπτικό ποσοστό-, οι μετρήσεις εμφανίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ ως το απόλυτο φαβορί για το χρίσμα, και μάλιστα σε ορισμένες έρευνες είναι πλέον εκείνος και όχι ο ΝτεΣάντις που φαίνεται ότι θα μπορούσε να νικήσει τον Τζο Μπάιντεν.

Οκτώ μήνες «χωρίζουν» όμως τους Ρεπουμπλικανούς από τις πρώτες κάλπες που θα στηθούν στην Άιοβα για τις προκριματικές, και στο μεσοδιάστημα πολλά θα μπορούσαν ίσως να αλλάξουν προς όφελος του Ντε Σάντις εφόσον δεν «σκοντάψει» στην πορεία της εκστρατείας και η κατάληξή της αποδειχθεί εξίσου ατυχής με την έναρξή της, καθώς η «ρηξικέλευθη» επιλογή της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας μέσω Twitter Space, στο πλάι του Έλον Μασκ, οδηγήθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων σε φιάσκο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει αδιαμφισβήτητα η κυρίαρχη δύναμη στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα· έχει «ορκισμένους» ψηφοφόρους, σχεδόν με τάσεις προσωπολατρίας, στη μεσαία τάξη των Ρεπουμπλικανών. Το μπαράζ ποινικών υποθέσεων με τις οποίες ήδη βρίσκεται αντιμέτωπος, και οι οποίες αναμένεται να διευρυνθούν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον έχει αποδειχθεί ότι αντί να τον επιβαρύνουν, τον ενισχύουν.

Ο ΝτεΣάντις προσελκύει περισσότερο την ελίτ των Ρεπουμπλικανών (ο ίδιος προτάσσει συχνά το ακαδημαϊκό του υπόβαθρο -είναι απόφοιτος της Νομικής του Χάρβαρντ), όμως θα χρειαστεί και τους ψηφοφόρους του «τρένου» MAGA. Το εγχείρημα είναι δύσκολο, αλλά κατά τους αναλυτές ο Ντε Σάντις δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί. Η κούρσα σε κάθε περίπτωση αναμένεται να εξελιχθεί σε μονομαχία μεταξύ των δύο, καθώς οι έτεροι διεκδικητές (περιλαμβανομένων των Νίκι Χέιλι, Τιμ Σκοτ και Άσα Χάτσινσον, καθώς και του Μάικ Πενς που «ζυγίζει» ακόμη τις κινήσεις του) δεν συνιστούν πραγματικά απειλή για τον Τραμπ.

Επιδιώκοντας να μεταφέρει τις πολιτικές του από τη Φλόριντα στην εθνική σκηνή, ο Ρον ΝτεΣάντις λέει στους Ρεπουμπλικανούς ότι αντίθετα με τον χαοτικό Ντόναλντ Τραμπ που στερείται ιδεολογικών αξιών και ουσίας στην πολιτική του, η προσοχή του διασπάται και είναι απείθαρχος, ο ίδιος μπορεί να εγγυηθεί τις συντηρητικές αρχές και να προσφέρει νίκες, όπως η ολοκλήρωση του πολυδιαφημισμένου από τον Τραμπ τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Κατά τον ΝτεΣάντις οι υποσχέσεις που δίνει ο Τραμπ στους συντηρητικούς συνιστούν κενό γράμμα και δεν μπορεί να νικήσει τον Τζο Μπάιντεν στις κάλπες του 2024.

Απέναντι στο «κόκκινο κύμα» που δεν ήλθε στις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, κάτι που ευρέως χρεώθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και στην ήττα του το 2020 από τον Τζο Μπάιντεν, ο ΝτεΣάντις αντιπαραβάλει τη δική του θριαμβευτική επανεκλογή στη Φλόριντα μαζί με τους νόμους που φέρουν την υπογραφή του στην πολιτεία -από τη διευκόλυνση της οπλοκατοχής, τον περιορισμό των αμβλώσεων, την απαγόρευση της διδασκαλίας που αφορά στη σεξουαλική αγωγή και την ταυτότητα φύλου, αλλά και την άρση του νόμου που ήθελε την ομόφωνη έγκριση των ενόρκων στην πολιτεία για την επιβολή της θανατικής ποινής.

Έχει εκφράσει θέσεις πιο ακραίες από τον Τραμπ σε ζητήματα μετανάστευσης, στρέφεται κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αρνήθηκε τη χρήση μάσκας στη Φλόριντα εν μέσω της πανδημίας της Covid-19, ενώ εμφανίζει και τη σύγκρουση με την Disney ως απόδειξη ότι δεν διστάζει να τα βάλει με μεγάλες επιχειρήσεις που κατά τον ίδιο προωθούν φιλελεύθερη ατζέντα. Σήμα κατατεθέν του είναι ότι θα «κατεδαφίσει» οτιδήποτε συνδέεται με την «woke κουλτούρα» που εν πολλοίς ταυτίζει με «προνομιούχους» προοδευτικούς που κάνουν... κήρυγμα. Ο ίδιος ο νομικός του σύμβουλος αναγκάστηκε κάποια στιγμή να ορίσει την ερμηνεία που προσδίδει ο Ντε Σάντις στη λέξη που ηχεί ασταμάτητα στις ομιλίες του, λέγοντας ότι αντανακλά «την πεποίθηση ότι υπάρχουν συστημικές αδικίες στην αμερικανική κοινωνία και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν». Κατά τον Ρον ΝτεΣάντις συστημικές αδικίες δεν υφίστανται…

Ένα έτερο επιχείρημά του προς την κομματική βάση, είναι ότι ο ίδιος, σε αντίθεση με τον Τραμπ, μπορεί να έχει μπροστά του και δεύτερη προεδρική θητεία, και σε αυτά τα οκτώ χρόνια θα φροντίσει να γύρει ακόμη περισσότερο την πλάστιγγα του Ανώτατου Δικαστηρίου υπέρ των συντηρητικών. «Θα είχατε μία συντηρητική πλειοψηφία 7 προς 2 στο Ανώτατο Δικαστήριο που θα διαρκέσει ένα τέταρτο του αιώνα», υποστηρίζει. Πέρυσι, το Ανώτατο Δικαστήριο πυροδότησε «θύελλα» με την ανατροπή της ιστορικής νομοθεσίας «Roe v Wade», ακυρώνοντας το ομοσπονδιακό δικαίωμα στην άμβλωση και μεταθέτοντας στις πολιτείες την ευθύνη να νομοθετήσουν για το ζήτημα. Αν και η υποστήριξη υπερσυντηρητικών πολιτικών σε κοινωνικά ζητήματα, όπως αυτό της άμβλωσης, θα μπορούσαν να του δώσουν την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών, σε περίπτωση που ο ΝτεΣάντις όντως κέρδιζε το χρίσμα θα καθίστατο πολύ δύσκολο να απευθυνθεί σε πιο μετριοπαθείς ψηφοφόρους για να αξιώσει μία νίκη έναντι του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν.

Ο ίδιος ο Ντε Σάντις ακολουθεί, επί του παρόντος τουλάχιστον, στρατηγική έμμεσων επιθέσεων εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ. Τόσο στη συζήτηση με τον Έλον Μάσκ, όσο και σε ακόλουθη συνέντευξή του στο Fox News, δεν αναφέρθηκε στο όνομά του ούτε μία φορά, φροντίζοντας όμως να καταδείξει τις διαφορές στις πολιτικές τους εντός και εκτός συνόρων. Ο Τραμπ, στο πάγιο μοτίβο του, σχολίασε ότι αν δεν ήταν ο ίδιος ο ΝτεΣάντις δεν θα είχε εκλεγεί ποτέ (όντως οφείλει το ξεκίνημά του στη στήριξη Τραμπ) για να προσθέσει πως ποτέ δεν θα κέρδιζε προεδρικές εκλογές «και χρειάζεται επειγόντως μεταμόσχευση προσωπικότητας, κάτι που εξ όσων γνωρίζω δεν είναι ακόμη ιατρικά διαθέσιμο».

Το Δημοκρατικό Κόμμα, και συνολικά ο προοδευτικός χώρος, και τα μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν πως Ντόναλντ Τραμπ και Ρον ΝτεΣάντις είναι επί της ουσίας οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, και οι πολιτικές τους εγκυμονούν κινδύνους για τη Δημοκρατία και τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Στον αντίποδα, αναλύσεις σε συντηρητικά μέσα επιχειρηματολογούν ότι παρόλο που ο φιλελεύθερος Τύπος επιχειρεί να «αποδεκατίσει» τους Ντόναλντ Τραμπ και Ρον ΝτεΣάντις, παρουσιάζοντάς τους ως «φθαρμένους» πολιτικά και ακατάλληλους, αμφότεροι αποτελούν καλύτερη επιλογή από τον Τζον Μπάιντεν -έναν γηραιό, εύθραυστο και αδύναμο πρόεδρο που, όπως, αναφέρουν, υπό τη διοίκησή του οι ΗΠΑ έχουν περιέλθει σε ανάλογη θέση. Εύθραυστη και αδύναμη τόσο στο πεδίο της οικονομίας, όσο και στη θέση τους στην παγκόσμια σκηνή.

Διαβάστε επίσης

​ΝτεΣάντις: Με το «αριστερό» το ξεκίνημα της εκστρατείας του

Ντε Σάντις: Ο υπερσυντηρητικός αντίπαλος του Τραμπ που πέρασε από το Γκουαντάναμο