Μπλίνκεν: Θα μεταβεί στη Φινλανδία για να μιλήσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Μπλίνκεν: Θα μεταβεί στη Φινλανδία για να μιλήσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ομιλία υπέρ της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία θα δώσει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος θα μεταβεί την προσεχή εβδομάδα στη Φινλανδία, η οποία εντάχθηκε πρόσφατα στο ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, θα μεταβεί 1 και 2 Ιουνίου στο Ελσίνκι και μετά θα πραγματοποιήσει μια συνάντηση στο Όσλο της Νορβηγίας με τους ομολόγους του των συμμαχικών χωρών.

Πριν από το ταξίδι αυτό, ο Μπλίνκεν θα μεταβεί αρχικά στη Σουηδία, υποψήφια χώρα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, και εκεί θα συναντήσει τους πρωθυπουργούς των τριών σκανδιναβικών χωρών.

Στο Ελσίνκι, ο Μπλίνκεν θα εκφωνήσει ομιλία «για να τονίσει όλους τους παράγοντες για τους οποίους η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι ένα στρατηγικό λάθος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ.

Ο Μπλίνκεν θα υπογραμμίσει με την ευκαιρία αυτή «τις συνεχείς μας προσπάθειες υποστήριξης προς την Ουκρανία για την άμυνα του εδάφους της, της κυριαρχίας της και της δημοκρατίας, στην αναζήτηση μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης», διευκρίνισε.

Η συνάντηση στο Όσλο έχει στόχο να προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας.

Αρκετές χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και μέλη του ΝΑΤΟ ελπίζουν να αποσπάσουν κατά τη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής επίσημες δεσμεύσεις προς την Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι μια πρόταση για την ένταξή της μοιάζει απίθανη.

Η συμμαχία έχει μια ρήτρα αμοιβαίας προστασίας, η οποία διέπεται από το άρθρο 5, και υποχρεώνει όλους τους συμμάχους να υπερασπίσουν ένα μέλος σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση.

Ο Ντέρεκ Χόγκαν, ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους με αρμοδιότητα στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ - η πρώτη στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ - δε βιάζονται να δώσουν επίσημες υποσχέσεις.

«Θα σκεφτούμε τρόπους να υποστηρίξουμε τις ευρωατλαντικές προσδοκίες της Ουκρανίας», δήλωσε ο Χόγκαν σε δημοσιογράφους.

«Ωστόσο επί του παρόντος, οι άμεσες ανάγκες της Ουκρανίας είναι πρακτικές, συνεπώς πρέπει να επικεντρωθούμε στην ενίσχυση των αμυντικών και αποτρεπτικών της ικανοτήτων», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο Μπλίνκεν θα προσπαθήσει να υπάρξει «πρόοδος στους βασικούς στόχους» της Ουκρανίας, αλλά ανακοινώσεις δεν αναμένονται στο τέλος της συνάντησης στο Όσλο.

Η Φινλανδία και η Σουηδία, οι οποίες επί δεκαετίες επέλεξαν τη στρατηγική της στρατιωτικής ουδετερότητας για να αποφύγουν μια σύγκρουση με τη Μόσχα, αναθεώρησαν τη θέση τους και ζήτησαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.